Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az otthonban a péntek reggeli adatok szerint 151 fertőzöttet igazoltak, 7 gondozott meghalt. Müller Cecília csütörtökön látogatott el Budapest legnagyobb idősotthonába, majd kötelező határozatban rendelt el újabb intézkedéseket - idézi a portál a koronavirus.gov.hu péntek délutáni bejegyzését. Az országos tisztifőorvos három azonnali intézkedést rendelt el.

Az intézményt fenntartó fővárosi önkormányzatnak kötelező az idősotthonban biztosítania a folyamatos orvosi ellátást. Erre azért van szükség, mert az intézményből érkezett információk szerint komoly gond van az intézmény orvosi ellátásával. A szerződött orvosok egy ideje nem látták el a betegeket, sőt be sem mentek az intézménybe, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy későn észlelték a fertőzéseket és tömegessé vált.

Karácsony már egy hete figyelmeztet

Sajnos meg kell birkózni azzal, hogy a fővárosi idősotthonokba és a hajléktalan-ellátásba is küldtek vissza a kórházak tesztelés nélkül embereket - írja Karácsony Gergely Facebook-oldalán, aki posztja szerint a tarthatatlan helyzetről több felhívást küldött az egészségügyért is felelős miniszternek és a tisztifőorvosnak több mint egy héttel ezelőtt, de leveleire nem kapott választ.

A második azonnali intézkedés, amelyet végre kell hajtania a fenntartónak, hogy azonnali és folyamatos oktatást kell szerveznie a gondozóknak és ápolóknak, hogy a további fertőzéseket megelőzzék. A harmadik rendelkezés pedig az, hogy az előírt fertőtlenítőszereket kell alkalmazni, valamint az előírásoknak megfelelően kell tárolni és felhasználni az intézményben. Az országos tisztifőorvos ugyanis a helyszíni szemlén szabálytalanságokat tapasztalt, és lejárt, illetve nem megfelelő takarítószereket is talált az intézményben - hangsúlyozták. Szerintük az idősotthon lakói között még több fertőzött és beteg várható, mert jelenleg is zajlanak még laborvizsgálatok.

Csütörtökön a mentők 126 idős gondozottat kórházba vittek, és ha más fertőzötteket is találnak, őket is elviszik.
Felidézték, a fővárosi önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősotthonból a múlt héten érkezett jelzés a kormányhivatalhoz a megbetegedésekről és arról, hogy nincs megfelelő felszerelés, védőeszköz, a szerződött háziorvosok pedig nem látják el az intézményt.

A fővárosi kormányhivatal népegészségügyi osztálya április 2-ától karantént rendelt el az egész intézményre, határozatban kötelezte az orvosát feladatainak ellátására, és a mentőszolgálaton keresztül megkezdte a mintavételeket a bentlakó idősektől és gondozóiktól.

A Fővárosi Védelmi Bizottság a fenntartó mulasztása miatti hiányosságok orvoslására azonnal 200 FFP2-es maszkot, 25-25 liter kéz-, és felületfertőtlenítőt juttatott el az intézménynek. Az operatív törzs pedig ezen a héten jelentette be, hogy további védőeszközöket nyújt segítségképpen az idősotthonoknak.