Eddig egy ember átlagban kettő, most csak egynek tudja továbbadni a pozitivitást. Ez az emelkedés lassulását jelenti - mondta az operatív törzs napi tájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos. Továbbra is az ezret közelíti a napi megbetegedések száma.

A legtöbben otthon gyógyulnak, 51-en vannak lélegeztetőgépen, 750-en vannak kórházban. Az első hullám alatt a fertőzési görbe ellaposítása volt a cél, elkerülni, ami más országokban volt, ahol sokkal több volt a halálos áldozat. A második hullámban más a helyzet - fogalmazott Müller.

Jellemző, hogy a fiatalabb korosztály érintett a mostani őszi hullámban. Most csupán 15 százalék a 65 év felettiek érintettsége, ez nagy eltérés a tavaszi hullámtól.

Már nem szolgál információval a területi statisztika, lévén mindenhol jelen van a vírus, be kell tartani a tisztasági, távolságtartási és maszkviselési szabályokat.

Aktuális tanácsként Müller elmondta, lehetőség szerint az egy háztartásban, fertőzöttekkel élő háztartásoknál külön mossák a ruhákat, vagy legalább pihentessék 48 órát, hasonlóan érdemes külön gyűjteni a szemetet.

A kormány holnap tárgyalja a határzár meghosszabbításának lehetőségét - számolt be Kiss Róbert rendőr alezredes.

Továbbra is biztosított a teherforgalom beléptetése, a kijelölt határátkelőkön, útvonalakon, amennyiben a sofőr tünetmentes.

Kéri az operatív törzs, hogy ellenőrizze mindenki, hogy a ki- és belépés a helyi szabályok mentén engedélyezett szabályokat tartsa be.

A munkahelyi maszkviselésre nincs központi előírás, ezekről a munkáltatók döntenek. Müller javasolja, hogy időnként tehermentesítsen és pihenjen munka közben aki olyan üzemben, munkahelyen dolgozik, ahol ez fontos.

A tisztifőorvos minden hétköznapi helyzetben, ahol többen vannak - például egy irodaházi liftben - javasolja a maszkhasználatot. Egyúttal a fertőtlenítőszeres takarítás is továbbra is kiemelt szempont.