A járvány kezdete óta 3921 esetben igazolták a koronavírus-fertőzést, tegnap 29-el nőtt a számuk. Eddig összesen 532 beteg halt meg a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben, az elmúlt 24 órában 5-tel nőtt az elhunytak száma. Az elhunytak 4 százalékánál nem mutattak ki alapbetegséget. A gyógyultak száma mára 2160, az aktív fertőzötteké 1229, utóbbiak 41 százaléka budapesti - sorolta a mai számokat Müller Cecília.

Jelenleg kórházban 427 főt kezelnek, 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Egyértelműen lecsengő szakaszban van a járvány, a járványgörbe 10 napja lefelé mutat - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

A megfertőződöttek 58 százaléka nő, negyede 65-79 éves, ötöde 80 év feletti. Az 50-59 éves korosztály 15, a 40-49 éves korosztály 14 százalékkal részesedik az összes pozitív esetből.

Mindössze 54 pozitív személy volt 14 évesnél, illetve 85 fő 19 évesnél fiatalabb.

Százezer főre 40 pozitív és 5 haláleset jutott.

Területi eloszlás szerint a legérintettebb Budapesten 100 ezer főre 106, Zala megyében 95, Fejér megyében 89, Komárom-Esztergom megyében 88, Pest megyében 44 eset jutott. Békés volt a legkevesebb fertőzött, százezer lakosra 3 fő.

Heti bontásban a 15. héten volt a legmagasabb az új fertőzöttek száma, 712, a 16-on pedig az elhunytaké tetőzött 91 fővel.

A járvány az influenza szezon közepén érkezett, amikor egyébként is sok minta érkezett légúti panel vizsgálatra a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjába.  Több mint 1000, a légúti vírusok kimutatását követően is rendelkezésre álló, megmaradt mintát utólag új koronavírusra is megvizsgáltak, és mindössze 1 darab, március 12-ről származó pozitív mintát találtak köztük, aminek az az üzenete Müller Cecília szerint, hogy valóban március 4-e körül és nem előbb érkezett az országba az új koronavírus.

Kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

  • A nyitás utáni tapasztalatok pozitívak, az emberek általában tisztában vannak a szabályokkal és be is tartják azokat.
  • A vírus nem terjed ivóvízzel, a szennyvízben található vírusmaradvány nem fertőz.
  • A humanitárius folyosók addig maradnak, amíg lesznek olyan országok, ahonnan a járványhelyzet miatt nem lehet korlátozás nélkül belépni.
  • Több idősotthonban már többször fertőtlenítettek.
  • A veszélyhelyzet feloldása és a beutazáskor kötelező karantén nem függ össze. Utóbbi a járványügyi helyzettől függ, ha a beutazó olyan országból érkezik, hogy a járványügyi helyzet indokolja, továbbra is hatósági házi karanténba kerül.
  • A szabadidő-sporttevékenység már nem korlátozott, működhetnek a tánciskolák, de tünetmentes, egészséges emberek látogassák.
  • A strandokat, fürdőhelyeket az NNK szakemberei ellenőrzik nyitás előtt és alatt is.
  • A légúti vírus terjedésének megállítására nincs garancia, ezért tartsuk a távolságot. A fertőzések számának csökkenésével egyértelmű, hogy az átadás lehetősége is jelentősen csökken, de hogy teljesen eltűnik, erre senki nem tud garanciát vállalni, ezért szükség van a járványügyi éberségre.
  • A bevetési egység szakemberei a gócpontokban megteszik az elsődleges intézkedéseket, amivel meggátolják a fertőzés elterjedését.
  • Az egészségügyi szolgáltatások igénybevételéhez csak a koronavírus-gyanúra okot adó estekben kell laboratóriumi vizsgálatot végeztetni.