Számos esetben szükséges az egészségügyi maszk viselése. Az egyik legfontosabb, hogy az egészségügyi dolgozók rendesen viseljék, hiszen az ő esetükben kulcsfontosságú a járványnak ebben a szakaszában. A maszk elsősorban őket védi - mondta a tisztifőorvos.

Mindenki másnak ajánlják a maszkot

  • ha beteg
  • ha beteget ápol
  • vagy akkor is, ha ez biztonságérzetet ad.

Müller Cecília azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a maszk használata önmagában nem elég a járvány megfékezéséhez. Ugyan úgy gyakran kell kezet mosni és kerülni a csoportos találkozókat.

Ha valaki nem így tesz, vagy nem jól viseli a maszkot akkor csak a védelem hamis illúzióját kelti.

A Magyar Orvosi Kamara szerint a maszk gátolja vírus átadását tünetmentes fertőzötteknél is, ezzel hozzájárul a járvány terjedésének akadályozásához. Nemcsak magunkat, hanem egymást is védjük vele - írja a szervezet.

Az igazolt fertőzöttek száma a töredéke a valós értéknek

Lakatos Tibor ezredes többek között arról beszélt, hogy a hadsereg azért szállt ki többek között a kiskereskedelmi láncokhoz, hogy az áruellátás folytonosságát fenn tudják tartani.

Egyelőre nem tervezik, hogy a fitnesztermeket 15 óra előtt is bezárassák.

Kiderült az is, hogy a gyógyultakra ugyan azok a szabályok vonatkoznak majd, azokra akik nem kapták el a fertőzést. Müller Cecília megerősítette azt a korábbi állítását is, hogy a fertőzöttek valós száma többszöröse az igazoltakénak.

Gulyás Gergely csütörtökön kormányinfót is tartott, erről itt olvashat bővebben.