Cikkünk folyamatosan frissül......

A járvány kezdete óta az igazolt fertőzöttek száma 1190 fő, a fertőzések száma növekedő tendenciát mutat  akkor is, ha a napi emelkedésből levonjuk  az idősotthoni fertőzések számát  - mondta Müller Cecília, kiemelve, hogy ezért is nagyon fontos betartani a korlátozásokat. Az elmúlt napon újabb 11 beteg halt bele a fertőzésbe.

Eddig közel 30 ezer laborvizsgálatot végeztek el, ezek a tesztek a vírus örökítőanyagát mutatják ki.

A Pesti úti otthonban az igazolt fertőzöttek száma 151, közülük 7 fő hunyt el különböző egészségügy intézményekben. Összesen 126  pozitivitást mutató személyt, egészségi állapotuktól függetlenül, tegnap a Korányi Pulmonológiai Intézetbe szállították. Az intézkedésnek az az oka, hogy az időseknél egy lappangási időszakot követően gyorsabb lesz az állapotromlás - mondta a tisztifőorvos.

"Az otthonban dolgozók sok áldozatot hoznak, hogy a járványt megfogjuk, nem tudjuk hol van a vége, még tart a laborvizsgálat.  Maga az intézmény egy izolációt jelent, ha további pozitivitás  is kiderül, újabb járványügyi intézkedésekről születik döntés" - fogalmazott Müller Cecília.

Az ott maradók egészségügyi állapotát folyamatosan monitorozni kell, amihez további egészségügyi személyzetre van szükség.

A létszámbővítés mellett oktatást is elrendelt a tisztifőorvos, ugyanis problémákat tártak fel a fertőtlenítőszerek használatával kapcsolatban.

A napokban egyéni védőfelszereléseket juttatnak el az otthonokba.

Szintén több a fertőzött a Rózsa utcai idősotthonban, tart a vizsgálat, eddig 7 pozitív személyt azonosítottak.

A tisztifőorvos elrendelte az idősotthonok országos ellenőrzését, ami meg is kezdődött.

Kijött a rendelet

A korlátozások meghosszabbításával kapcsolatos rendeletről Kiss Róbert, az operatív törzs munkatársa elmondta, megerősített, a kormány hetente vizsgálja felül a szabályokat az operatív törzs ajánlásai alapján. A piacok nyitvatartását a települési önkormányzatok szabályozhatják, de biztosítani kell a 65 éven felüliek kizárólagos vásárlási lehetőségeit. A polgármesterek a hosszú hétvégére a kormányrendeletnél szigorúbb szabályokat is elrendelhetnek.

Az operatív törzs tegnap egyéni védőeszközöket juttatott el a fővárosi önkormányzathoz, közte 1000 védő overallt, 20 ezer sebészi maszkot és  50 gyorstesztet.

A kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

A gyógyult egészségügyisek mielőbb térjenek vissza a munkába, szükség van rájuk.

Az ünnepi hétvégén is beszámoltathatja az utcán lévőket a rendőr.

Ezután a dohányboltok is bezárnak délután 3-kor.

Továbbra sincs fertőzésgyanús rab a magyar börtönökben.

A magántesztek nincsenek benne a hivatalos statisztikákban.

A rendőrség a helyi polgármesterek szigorúbb szabályait is számon kéri.