Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Keddre újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3 771 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az újabb 8 idős krónikus beteg halálával pedig 499 főre emelkedett az elhunytak száma, 1836-an gyógyultan távoztak a kórházból.

Az aktív fertőzöttek száma 1436 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 49 százaléka budapesti. 436 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen.

A tegnap elhunyt 8 idős beteg is többféle krónikus betegséggel küzdött - mondta Müller Cecília.

A napi adatok ismertetését követően a tisztifőorvos az arányok változását emelte ki, hogy sokadik napja a gyógyultak száma jóval magasabb mint az aktív fertőzötteké.

Százezer lakosra vetítve 38 a pozitív esetek száma országos átlagban. Budapesten 102, Zala megyében 92, Fejér megyében 88, Komárom-Esztergom megyében 81, Pest megyében 41 fő jut százezer lakosra. A 15 új beteg 6 területről származik, 5 budapesti, 1 Komárom-Esztergom megyéből való, nógrádi 2, Pest megyei 2, Veszprém megyéből 1, Zala megyéből 2 új esetet jelentettek.

Továbbra is az a cél és a legnagyobb kihívás, hogy a zárt közösségekből eltűnjön a vírus - fogalmazott a tisztifőorvos.

Mi a helyzet az idősotthonokban?

A 33 koronavírussal érintett intézményben közel 6 000 ápolt és 2 300 gondozó van. Az ápoltak közül 886 főnél, a gondozók körében 141 személynél igazoltak pozitivitást, meghalt 115 ápolt, akiknél a covid-19 valamilyen alapbetegséghez társult. Az intézményekben 371-re nőtt a gyógyultak száma.

Müller Cecília a Johns Hopkins egyetem globális számait is ismertette: világszerte 5,5 millió fertőzöttet és 346 ezer halálos áldozatot regisztráltak. AZ USA-ban 1,6 millió esetet igazoltak, 98 ezren estek áldozatul a járványnak. Brazília áll a második helyen 363 ezer új esettel és 23 ezer halottal. Európában meghaladja a 2 milliót az igazoltan pozitív személyek, 174 ezret a halálos áldozatok száma.

A nemzetközi adatok, különösen a nyers adatok nem összehasonlíthatók, hangsúlyozta a tisztifőorvos, megjegyezve, hogy örülhetünk a saját eredményeinknek a járvány lecsengő szakaszában.

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Intézet (NNK) oldalán megjelent a haza szabad vízi fürdőhelyek - összesen 237 fürdőhely -  értékelése.

Vége a különleges jogrendnek

Kiss Róbert rendőralezredes közölte, hogy a kormány ma délután az országgyűlés elé terjeszti a különleges jogrend visszavonásáról szóló törvényjavaslatot. A veszélyhelyzetet március 11-én hirdette ki a kormány, a különleges jogrend jelentős mértékben hozzájárult a járvány elleni sikeres védekezéshez, ennek köszönhetően a kormány és az operatív törzs gyors döntéseket tudott hozni és gyorsan tudott cselekedni, így más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a járvány berobbanását, a tömeges megbetegedéseket és többezres haláleseteket - fogalmazott az operatív törzs munkatársa.

Kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

  • Csak egészséges nagyszülő menjen az óvodába az unokájáért, fokozottan ügyeljen a személyi higiénére és lehetőleg szabadban várják meg a szülőt.
  • Folyamatosan vizsgálják az újabb egészségügyi ellátások visszavezetésének, közte a rehabilitációs ágyak felszabadításnak lehetőségét.
  • Az utóbbi napokban elhunytak magas életkoruk és többszörös krónikus betegségeik miatt több oldalról is magas kockázatú csoportba tartoztak. A covid a meglévő betegségeikre rárakódva vezetett a halálukhoz.
  • Egészségügyi ellátásra csakis előzetes telefonos bejelentkezést követően, időpontra érdemes érkezni.
  • Május 22-től a Szlovákia felől érkező szlovák állampolgárok, valamint az ott élők hatósági házi karantén elrendelése nélkül léphetnek Magyarországra, ha az itt tartózkodásuk a 24 órát nem haladja meg.