Müller Cecília: tumultus volt az újrainduláskor néhány egészségügyi intézményben

Az elmúlt 24 órában 21 fővel 3556-ra nőtt az igazolt, új koronavírus fertőződések száma, és újabb 5 beteg - összesen eddig 467 fő - hunyt el a fertőződéssel összefüggésben. Az újraindult egészségügyben tegnap több intézményben tumultus alakult ki, ezért továbbra is fontos figyelembe venni, hogy csak telefonos bejelentkezést követően vehető igénybe az ellátás - hangzott el az operatív törzs keddi tájékoztatóján.
Szepesi Anita, 2020. május 19. kedd, 11:41
Fotó: hirado.hu

Cikkünk folyamatosan frissül....

Keddre 3556-ra nőtt a járvány kezdete óta igazoltan pozitív esetek száma, az 5 új elhunyttal eddig 467-en haltak meg a koronavírussal összefüggésben. A halálestek 62 százaléka Budapesten történt. Eddig meggyógyult 1412 fő, 46 százalékuk budapesti.  Az aktív fertőzöttek száma 1677, 45 százalékuk fővárosi lakos.

A 467 elhunytból 434-en 61 év felettiek voltak, 22-en 51-60 közötti, 8-an 41-50 közötti, 3-an a 31-40 közötti korosztályba tartoztak.

Nagyon kedvezőek a járványügyi adatok, de az éberséget meg kell tartanunk - mondta Müller Cecília.

Az egészségügy nyitása kapcsán a tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy az új szolgáltatások elindulásával néhány intézményben tumultust tapasztaltak. Továbbra is érvényes, hogy valamennyi egészségügyi ellátást előzetes telefonos bejelentkezést követően lehet igénybe venni.

A tisztifőorvos a fertőzések terjedésében szerepet játszó vektorokról - ami a fertőző forrástól a fogékony szervezetig viszi a kórokozót - szólva hangsúlyozta, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a koronavírus-fertőzés továbbadásában lenne szerepük. Nincs tudományos adat rá, hogy vektorok -  szúnyog, kullancs - terjesztenék a vírust.

A magyarországi 50 szúnyogfaj kapcsán megjegyezte, ezek közül csak néhány viszi át a kórokozót.

Kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

A maszkokat egyszer lehet viselni, a textilmaszkot egy felvétel után fertőtlenítő mosással ki kell mosni.

A nagyszülők és az unokák találkozhatnak, a lényeg, hogy mindenki egészséges legyen.

A 65 év felettiek vásárlási idősávja egyelőre marad.

Ha a háziorvosi kérdőív alapján nem merül fel gyanú, akkor nem szükséges laborvizsgálatot kérni és koronavírustesztet végezni.

A home office után az irodába visszatérőknek figyelni kell a fertőtlenítő kézmosásra, a felületek fertőtlenítésére és a távolságtartásra. A munkáltatónak gondoskodni kell a helyiségek gyakoribb takarításáról.

A játszótéri játékokat engedélyezett, alkoholbázisú fertőtlenítőszerekkel tisztítják az újranyitás előtt, ezek Müller Cecília szerint nem jelentenek veszélyt a gyerekekre.

A 6 év alattiakra nem kell maszkot adni az üzletekben, a játszótereken a szülőknek, kísérőknek sem kell hordaniuk, elég a szociális távolság betartása.

A táborokhoz szükséges igazolásokról a rendeletben található a formanyomtatvány.

Az aktív fertőzöttek számának változását csak folyamatában, trendszerűen érdemes értékelni, nem naponta, a járvány továbbra is leszálló ágban van a tisztifőorvos szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.05.19 19:57

@knobliboy: Halvány lila purcintása sincs arról, hogy mit okoz a egy időjárási hidegfront. Lehet, hogy megakadt a III. Ukrán Frontnál?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

knobliboy, 2020.05.19 18:07

@europeer: CECILKE!!
Hány Milliót, kasszirozol, azért, hogy a Tojást, is , Hypóval, kell, mosni?
Tipikus,KÖJÁLOS, Banya!
Ki kellene , irni, egy szavazást, hogy szükség, van e még az "Ötleteidre".
Ha ennyire szakértő, vagy , miért, nem találod fel az ellengyógyszert.
Én, egy Infarktusos, ellátatlan, jövedelem, nélküli ember, vagyok, akit a kutya sem kérdezett, meg, hogy miből, váltom, ki a gyógyszereimet, és nem engedtek, a kórházba, felűlvizsgálatra.
Ezt küldjétek, el Brüsszelbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.05.19 16:02

A maszkot most már az idő végezetéig kell viselni?
Mert amikor felfutóban volt a járvány, akkor épp nem kellett, nem is javasolták.
Most amikor már az országos felmérést is elvégezték, és úgy sem találtak tömegével beteget, akkor viszont horgyad, mert behoztak vagy 100 milliót belőle. A végére.
Napi 100 fölötti új esetnél nem kellett, napi 20-50 között vedd fel, mert bünti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html