Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál szerint 2010 óta fenekestül felforgatták az államapparátust, és többféleképpen is átsorolták a statisztikákat, azonban több adat árulkodik a állam méretéről.

Az OECD 2015-ös adata szerint az összes foglalkoztatott 21,9 százalékának adott az állam munkát, ami 3,8 százalékponttal magasabb az átlagnál. Ráadásul a növekedés is Magyarországon volt a második legnagyobb.

Hasonló következtetésre jutott a 2016-os mikrocenzus alapján a KSH is, ami szerint 2011 óta a gazdasági ágazatok közül a legjelentősebb létszámnövekedés a közigazgatásban valósult meg, ami csak részben magyarázható a közmunkások létszámbővülésével. Közmunkások nélkül 2010 óta 23 ezer fővel, 264 ezerre nőtt a közigazgatás, a védelem és a társadalombiztosítás területén dolgozó alkalmazottak létszáma.

A központi és a helyi költségvetési szerveknél dolgozók teljes létszáma - az oktatással, humán-egészségüggyel, szociális ellátással együtt -  idén január és május között 705 ezer fő volt közmunkások nélkül, ami 2010-ben még 20 ezer fővel kevesebb volt. Emellett 120 ezer közmunkást is közvetlenül az állam alkalmaz, amivel együtt a költségvetési szervezetek által alkalmazott dolgozók száma 825 ezer főre rúg.

Ezen túl még ott vannak az állami, illetve részben állami vállalatok dolgozói, beleértve közmunkásokat is, illetve a nonprofit szektor alá tartozó, állami feladatot teljesítő alkalmazottak, akikkel együtt a teljes állami szféra állománya körülbelül egymillió főre rúghat.

Most a kormány a munkaerőhiány enyhítése miatt kezdene karcsúsításba.

Korábban a Napi.hu írt arról, hogy a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint 100 ezer főt lehetne átcsoportosítani a költségvetési szférából a versenyszférába, persze nem azonnal, hanem mintegy 3-4 éves időtávban.

Azonban az álláspiacon olyan típusú munkakörökben van nagy hiány, amely korántsem vág a közszféra szellemi alkalmazottainak profiljába, márpedig a többséget ők alkotják. Így sokan lennének olyanok, akik a "tetszik, nem tetszik, a munkát el kell végezni" alapon, kényszerből válthatnának állást.

A kép forrása: Shutterstock.