Munka nélkül juthat nyugdíjkiegészítéshez - íme, minden tudnivaló

A nyugdíjasok számos anyagi segítséget kaphatnak az önkormányzatoktól, amelyek mértéke jelentősen változhat lakhelytől és feltételektől függően - olvasható a Pénzcentrum.hu összegzésében.
K. Kiss Gergely, 2017. június 23. péntek, 17:11
Fotó: Napi.hu

A portál szerint sokan nem tudnak róla, de 2015. március 1-től a szociális segélyezési rendszer jelentősen átalakult és az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek arról, milyen élethelyzetekben nyújtanak települési támogatást. Ilyen címen számos körzetben támogatják az ott élő és hátrányos anyagi helyzetben lévő nyugdíjasokat.

A települési dotációk skálája rendkívül széles: egyebek között élelmiszer-, gyógyszer-, lakásfenntartási támogatást és jövedelempótló rendszeres támogatást kaphatnak a nyugdíjasok.

Önkormányzatonként eltérő lehet, hogyan kell jelentkezni egy-egy támogatásra. Érdemes követni az alábbi lépéseket:

  • Járjunk utána a helyi önkormányzatnál, milyen települési támogatások érhetőek el idén
  • Ellenőrizzük, hogy megfelelünk a jelentkezési feltételeknek
  • Töltsük ki az önkormányzatoknál, vagy azok honlapjáról beszerezhető formanyomtatványokat
  • A kérelmeket az önkormányzatok ügyfélszolgálatain, postán, vagy akár elektronikusan is benyújthatjuk
  • Csatoljunk minden dokumentumot, amit mellékelni szükséges (például jövedelem igazolás, számlák, halotti anyakönyvi kivonat)
  • A kérelmek elbírálása több hétig is eltarthat
Számos alkalmi és rendszeres támogatás is létezik. A támogatások többsége a jövedelmi szinthez kötött, és elvárható, hogy életvitelszerűen az adott településen éljen az igénylő már huzamosabb ideje. Az egyszeri támogatások összege általában 5-10 ezer forint körül mozog.

HOZZÁSZÓLÁSOK