Munka vagy gyerek? - Fontos változások jöhetnek

Minimális költségvetés kiadással – évi 24 milliárd forintból – csökkenteni lehetne a gyermekvállalás terheit, ezáltal hosszabb távon növelni a születések számát és a nők kedvezőbb foglalkoztatását – legalábbis a Váradi András Alapítvány javaslatai szerint.
Papp Zsolt, 2015. október 7. szerda, 10:47
Fotó: Napi.hu

Ma rendkívül nehezen összeegyeztethető - főleg a nők számára - a gyermeknevelés és a munka, ugyanis Magyarország ma csak a a szavak szintjén követ családbarát politikát - ezt állítja az Együtt és pártalapítványának, a Váradi András Alapítvány programja. Ma Magyarországon a hat éven aluli gyermeket nevelő nőknek mindössze 38 százaléka dogozik, ez a szám a legalacsonyabb az egész Európai Unióban. A társadalmi elvárások még mindig a 19-20 századi "apa dolgozik, anya főz" szinten vannak, az állami szociálpolitika is ezt a képet erősíti, a munkaadók, legyen az állami vagy magánszféra, szintén nehezen tolerálja a gyermekes nőket.

Mindezek eredménye a kevés gyermekszülés, vagyis az elöregedő társadalom annak minden problémájával, amely például a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságában csúcsosodik ki. A szülés mellett döntő nők viszont évekre kiszorulnak a munkaerőpiacról - ezzel karrierjükben törés következik be, csökkentve az évtizedekkel későbbi nyugdíjukat. Egyes vélemények szerint a nyugdíjjogosultságot egy-két évtizeden belül lehetne akár a gyerekneveléshez kötni, erről részletesebben itt olvashat.

A nők és a férfiak közötti kiegyensúlyozottabb szereposztás - az Együtt szerint - össztársadalmi érdek; ahol ez megvalósul, ott több gyerek születik, a munkaadó számára a kisgyermekes szülő is megbízhatóbbá válik. A szülők nagyobb gazdasági aktivitása a társadalom számára is hasznot hozz(na),  ám ezért még sokat kell tenni. Ennek érdekében fogalmazott meg a Váradi András Alapítvány ajánlásokat, ezek főbb pillérrei: a családon belüli feladatok kiegyensúlyozása, a három év alatti gyermekek napközbeni ellátásának javítása, a nőkre háruló gondozási feladatokból származó munkaerőpiaci hátrányok csökkentése, a foglalkoztatói attitűdök megváltoztatása.

Gyes emelése - bölcsődei utalvánnyal

Az Együtt ezért javasolja, hogy a biztosítási alapon járó gyed (gyermekgondozási díj) 18 hónapos időszakának egy részét - három hónapot - az apa is igénybe vehesse. Szóba kerülhet olyan javaslat, hogy a gyed 18 hónapról 15 hónapra csökkenjen, ám ha azt a másik szülő is igénybe veszi, akkor jár a 18 hónap, ezzel párhuzamosan emelnék a gyed összegét - ezzel is ösztönözve az apákat a gyed igénybe vételére. Szintén ösztönzőleg hathat a megosztásra a gyed felső határának megemelése, így az apák is szívesebben mehetnek gyedre, és ezzel csökkenthető az az időszak, míg az anyák kiesnek a munkaerőpiacról.

A javaslatok között szerepel a bölcsődei támogatás, a cél a mihamarabbi munkaerőpiaci integráció lenne. A gyed 2 évig jár, utána még egy évig a jóval szerényebb összegű gyes, ami nem jelent valódi alternatívát a fizetéssel szemben. Aki viszont nem kap gyedet, annak a havi 28 500 forintos gyessel kell beérnie. Az Együtt javaslata azt célozza, hogy az a szülő, aki a gyes mellett vállalja a munkába járást, kapjon 150 százalékos ellátást azzal a megkötéssel, hogy a plusz 50 százalékot (jelenleg havi 15 250 forintot) bölcsődéztetési utalványban folyósítsák. A gyes harmadik évében ingyenes munkaerő-piaci integrációs szolgáltatásokat kellenen biztostani az otthon maradó szülő számára. Az utalvány értelemszerűen szektorsemleges lenne, vagyis azt a magán és önkormányzati intézményekben is beváltható lenne.

Egy fillérbe sem kerülne - gyermekbarát munkahely

A nők, illetve a gyermekek nevelését segítő családok helyzetét segíthetné a gyermekbarát munkahely minősítési rendszer bevezetése, amit a közszférában és az állami cégek körében kötelezővé tennének. A közszférában kötelezővé tenné a javaslat a gyermek hat éves koráig a részmunkaidős foglalkoztatás és a távmunka biztosítását.

Az Együtt költségvetés becsléssel élt: konzervatív számításaik szerint, amelyek nem kalkulálnak a hosszabb távon várható költségvetési többlettel - ami a foglalkoztatás növelése miatt keletkezik -, évi 23,8 milliárd forint nettó kiadással számol, magyarán évente 1,6 stadionnyi pénzből (egy stadion/15 milliárd forint) finanszírozhatóak lennének a javaslatok.


 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pluralista, 2015.10.07 16:12

@laci_52: Na ugye, mondom hogy nem ma kezdték a hazudozást. Az se igaz, amit kérdeznek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2015.10.07 15:41

Micsoda hülye kérdés az, hogy "Munka vagy gyerek?"

Normális, egészséges felnőtt emberek számára ez a kérdés így fel sem vetődhet, csak az, hogy "Munka és gyerek!", így, felkiáltójellel.

Nem kívülállóként mondom ezt, hanem élettapasztalatból. Három gyereket neveltünk fel és eközben dolgoztunk is. Nem nagy dolog, csak végig kell csinálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.10.07 15:11

@Decius: Tehát jobb ha figyelünk, ezek nem ma kezdték a hazudozást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.10.07 15:06

@Decius: csak egy minimális része nem pénzbeni juttatás a fenti aljas elmebetegségeknek. "a plusz 50 százalékot (jelenleg havi 15 250 forintot) bölcsődéztetési utalványban folyósítsák." Ez a dísz-szalag, amivel azt a bizonyos kupacot átkötik. A 24 milliárd, amit ismét a dolgozókról húznának le hetedik bőrként, az elég pénzbeni szerintem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.10.07 14:51

"Valahonnan hiányozni fog"

Stadionépítésekből?
MTVA fenntartásából?
Néhány államtitkár fizetéséből?
Az államapparátus további hízlalásából?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html