Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt években egyre jobban elterjedt a munkaerőhiány Magyarországon. A cégek azonban jobb helyzetben lennének, ha felismernék, hogy megtartóképességüket kell emelni - mondta a lapnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke.

Példaként említette a jelenléthez kötött pótlékot, amely egyáltalán nem dolgozóbarát megoldás. Gyakori, hogy egy alacsony alapbér mellett adnak jelenléthez kötött pótlékot, amelynek havi összege ugyan 10-50 ezer forint között mozog, de már egy néhány napos - például betegség miatti - hiányzással is el lehet veszíteni. Ezzel egyrészt kiszámíthatatlanná teszik a dolgozók számára a várható jövedelmüket, másrészt azt üzenik nekik: lustaságból nem jönnek be dolgozni.

A munkavállalók orra előtt elhúzzák a mézesmadzagot a hirdetésekben és a felvételin, hogy "akár" ekkora és ekkora összeget is "elérhet" a bérük: ezek a "lehetőségek" azonban sokszor csalódáshoz vezetnek az átláthatatlan, mindenféle jogcímen adott bónuszok rendszerében - sorolja a problémákat László Zoltán, aki szerint egy kiszámítható és tisztességes összegű alapbér sokkal motiválóbban hatna a dolgozókra.

A szakember szerint a fluktuáció miatt tűnik úgy, hogy extrém magas a munkaerőhiány.

Erre jutottak korábban az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetének kutatói is. Nem elég azt a kérdést feltenni egy cégvezetőnek, hogy az Ön vállalatánál hány fő hiányzik?, azt is meg kell tudni, hogy "Hány forintért hiányoznak ezek az emberek?", "Ugyanennyien hiányoznának-e a jelenleginél magasabb bérszinten is?".

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.