A magyar kormány a munkaerőhiány mérséklésére ukrán állampolgárok foglalkoztatására irányuló programot indított még 2016-ban. A két évig tartó programra összesen 450 millió forintos keretet határoztak meg - olvasható a portál cikkében.

A program célja - mint az a 2017-es költségvetés zárszámadásában is olvasható -, hogy "a hazai piacon működő cégek olyan álláshelyek betöltésére kapjanak lehetőséget, amelyeket eddig nem tudtak betölteni magyar vagy más uniós ország állampolgáraival, és előreláthatóan ezt a közeljövőben sem tudnák megtenni."

A célok megvalósulása érdekében két bázist, ahhoz tartozóan pedig két irodát hoztak létre, ahol megfelelő szakképesítésű, ukrán és magyar nyelven is jól beszélő munkatársak szervezték a munkát és tartották a kapcsolatot a magyar, illetve ukrán partnerekkel. A program keretén belül hirdetésekre és reklámra is költöttek, munkáltatói fórumokat szerveztek.

A program keretében 5 000 ukrán állampolgár kapott munkavállalási engedélyt és ebből 4 600 fő már legalább egy hónapot meghaladó munkaviszony keretében dolgozik - olvasható a zárszámadási törvényjavaslatban.

Összességében a kormány úgy értékeli, hogy a pilot szerepet a program betöltötte és a további működés biztosítja a cégek szakképzettséget nem igénylő, egyszerű ipari, építőipari, valamint gépkezelő, összeszerelő és élelmiszer feldolgozó munkakörben felmerülő igényeinek kielégítését - írta az Mfor. ("Lecserélünk titeket ukránokra, mert ők olcsóbbak!" - ezt a cikket olvasta?)

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.