Munkaerőpiac: kiderült, a pályakezdők közül kik kapnak legkönnyebben munkát

Néhány év alatt sokat javult a fiatal oklevelesek foglalkoztatottsági mutatója Magyarországon - idézi a Magyar Idők cikkét az MTI.
Szepesi Anita, 2018. július 17. kedd, 07:32
Fotó: Shutterstock

A lap az Európai Unió statisztikai hivatalának legfrissebb adatait ismertetve arról ír, hogy Magyarországon az uniós átlagnál több mint négy százalékkal nagyobb - hozzávetőleg 85 százalék - azoknak a 20 és 34 év közötti fiataloknak az aránya, akik a diploma vagy a középfokú szakképzés megszerzését követően tartósan el tudnak helyezkedni.

A régióban Csehországban a legmagasabb a 20-34 évesek foglalkoztatottsági mutatója, megközelítőleg 90 százalék, utána következik Magyarország, majd Lengyelország. A pályakezdők helyzete a mediterrán országokban a legrosszabb, Görögországban a szóban forgó korosztály alig több mint 50 százaléka jutott álláshoz azok közül, akik 2014 és 2016 között kapták kézhez közép- vagy felsőfokú bizonyítványukat.

Az uniós statisztikai hivatal megállapította: az EU-tagállamok átlagában még mindig a diplomásoknak vannak a legjobb esélyeik a munkaerőpiacon. Az adatok szerint tavaly a felsőfokú végzettségűek 85, a középfokú végzettséggel rendelkezők 77, míg az általános iskolát befejező pályakezdők 64 százaléka talált tartósan állást.

Fotó: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK