A fehérgalléros álláskeresők közel háromnegyedét a Covid-19 miatt küldték el előző állásukból

Az aktív “fehérgalléros” munkakeresők 72 százaléka a Covid-19 miatt veszítette el korábbi munkáját - derül ki a DreamJo.bs állásportál felméréséből. Ez a kör idén, a karantén feloldását követően is kimondottan aktívan keresett munkát, ugyanakkor az is kiderült, hogy a home office már alapvető elvárás lett minden korcsoportban. A kutatás rámutatott arra is, hogy ez a réteg mekkora fizetéssel lenne elégedett.
Szabó Zsuzsanna, 2020. szeptember 2. szerda, 14:39
Fotó: Pixabay

Munkavállalói oldalról a piacon keletkezett túlkínálatból való kitűnés vált a legégetőbb problémává. A DreamJo.bs állásportál felmérése szerint az aktív "fehérgalléros" munkakeresők 72 százaléka a Covid-19 miatt veszítette el korábbi munkáját és 46 százalékuk nem is volt aktív munkakereső korábban, vagyis lényegében tapasztalatlan a hatékony önéletrajzok írásában.

A munkáltatók viszont a DreamJo.bs szerint egyre inkább a klasszikus önéletrajzok helyett a trendi megjelenésű, kompakt, gyorsan emészthető bemutatkozókat várják, ahol az "ezt tudom" mellett megjelenik az "ezt keresem" is. Cél az is, hogy a sok hasonló alkalmas jelöltből könnyebb legyen a választás egy virtuális első benyomás által.

A Szerethető Munkahelyek Díj - employer branding verseny - kapcsán évről évre érzékelhető, hogy a cégek egyre bátrabban kommunikálnak magukról, hiszen egy jó hangulatú munkahely versenyképessé teheti őket a válogatósabb, ám annál rátermettebb munkavállalók számára. A DreamJo.bs legfrissebb adatai arról tanúskodnak, hogy az elmúlt időszakban változott a trendibb, vagányabb bemutatkozást használó és igénylő munkakeresők átlagos életkora. Bár a junior szintű, vagyis többségében fiatal és maximum 5 év gyakorlattal jelentkezők aránya kétségtelenül magas (mintegy egyharmada a teljes vizsgált célcsoportnak), a nyáron annyira megnövekedett a legalább közép- vagy kifejezetten senior szintű tapasztalattal rendelkező álláskeresők köre, hogy jelenleg a portál regisztrált felhasználóinak kétharmadát teszik ki.

Milyen munkákat kerestek?

Nyáron az IT és mérnöki szektorban volt a legalacsonyabb az aktív munkakeresők száma (20 százalék - a "Coviddal szemben részben védett" állások), a legtöbben pedig irodai, marketing, PR, management és business, valamint értékesítési ügyfélszolgálati állásra jelentkeztek. Amíg a cégek jelentős része még mindig az otthoni munkavégzés hatékonyságát értékeli, úgy tűnik, a munkakeresők már levonták a következtetéseket. A home office már nem pusztán trend, hanem alapvető elvárás minden korcsoportban.

Az álláskeresők többsége (70 százalék) a digitális környezetben is végezhető munkákat célozza. Emellett felértékelődött a sokszínű és befogadó közeg jelentősége is, "leszorítva" a környezettudatos cég működését mint értéket a dobogó harmadik helyére. A fiatalok körében egy vállalat társadalmi felelősségvállalása a DreamJo.bs szerint még mindig nagyon fontos értéknek számít, azonban több mint 5 szakmában töltött év felett már inkább a családbarát cégek jelentősége értékelődik fel.

Az is kitűnik, hogy bár 95 százalékban még mindig teljes munkaidős állásra van kereslet, a foglalkoztatottság típusát illetően rugalmasabbak lettek a jelentkezők: 30 százalékuk egy munkát akár megbízási szerződéssel is elvállalna.

Havi nettó 730 ezer forint?

A nyári felmérésből az is látszik, hogy a fehérgalléros munkavállalók átlagosan 300-400 ezer forint közötti nettó fizetéssel lennének elégedettek. Míg egy pályakezdő nettó fizetési igénye 220-280 ezer forint között mozog, addig a 20+ év tapasztalattal rendelkezők minimum nettó 487 ezer, de akár nettó 730 ezer forintot is elkérnének a munkájukért.

Forrás: DreamJo.bs

Természetesen a fizetési igényeket tovább árnyalja, hogy IT vagy egyéb irodai állásról van-e szó, illetve milyen technológiai tudással és mennyire specifikus szakmai tapasztalattal rendelkeznek a jelentkezők. Összességében azonban elmondható, hogy a már meghatározó munkatapasztalattal rendelkezők (3-5, illetve 5-10 év eltöltött idő ugyanabban a szektorban) európai mércével mérik saját piaci értéküket - főleg, ha diplomával és nyelvtudással is rendelkező jelentkezőkről van szó. Az ő fizetési elképzelésük egyértelműen a nettó 1000-1500 eurós, vagyis a mintegy 350-500 ezer forintos sávot célozza, más kérdés, hogy többségük azért elfogadna ennél alacsonyabb bérezést is, ha a szükség úgy diktálja - jegyzi meg a DreamJo.bs.

Mennyi kell egy átlagos szintű megélhetéshez?
A KSH egy nemrég kiadott felmérése szerint a magyaroknak az átlagos életszínvonal fenntartásához fejenként havi 130 ezer forintra lenne szükségük. A KSH ugyanakkor megjegyzi: a jövedelemelvárással kapcsolatos adatok a háztartások szubjektív megítélésén alapulnak, minél magasabb jövedelemmel rendelkezik egy háztartás, annál nagyobb jövedelmet társít az egyes megélhetési szintekhez. Ennek némileg ellentmond, hogy a Napi.hu felkérésére a Pulzus Kutató által végzett, a lakosságra nézve reprezentatív felmérés szerint a magyarok relatív többsége úgy vélte, a tisztességes megélhetéshez havi nettó 250-350 ezer forintos fizetésre lenne szükség.

Döcögve haladunk a fizetési transzparencia felé

Amíg az elmúlt években a piac döcögve halad afelé, hogy a cégek nyíltan megadják az állásokhoz tartozó fizetési sávot, addig az álláskeresők 90 százaléka ma már bátran ad meg elvárt fizetési igényt. Jellemző az is, hogy a munkáltatók oldaláról szembetűnő a fizetési igények adatainak bekérése már a jelentkezés pillanatában. A közeljövő fogja ugyan megmutatni, mennyire fogunk "nyílt lapokkal játszani", azt mindenesetre már látjuk, hogy a "fehérgallérosoknak" egészen konkrét elképzelésük van saját munkájuk értékét illetően, ráadásul - köszönhetően például a self-branding használatának - sem szakmai tudásukat és erősségeiket, sem céljaikat nem rejtik véka alá és hasonló hozzáállást várnak el egy leendő munkáltatótól is - olvasható a DreamJo.bs közleményében.

A kutatásról
A Dreamjo.bs saját platformján keresztül végzett kutatás keretében vizsgálta munkavállalók attitűdjét a járványügyi helyzetben. Az adatfelvételre 2020. augusztus 10-én került sor 619 fő válaszainak figyelembevételével. A kutatás nem reprezentatív a teljes országra nézve, ugyanakkor alkalmas a "fehérgalléros" munkát végző munkavállalók helyzetének feltérképezésére.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

efi99, 2020.09.02 21:08

"IT és mérnöki szektorban volt a legalacsonyabb az aktív munkakeresők száma (20 százalék - a "Coviddal szemben részben védett" állások), a legtöbben pedig irodai, marketing, PR, management és business, valamint értékesítési ügyfélszolgálati állásra jelentkeztek. "
Nem meglepő módon, akik termelnek is, azokra szükség van, körülöttük a sok angolnevű munkakörökből álló öltönyös-kiskosztümös léhűtő siserehad csökkentése meg simán megléphető bármikor.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html