Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány úgy véli, a sajtóban megjelenő több százezres munkaerőhiányról szóló információk nem megalapozottak, számításaik szerint 150-200 ezernél nem hiányzik több ember a piacról - idéz az mfor.hu egy parlamenti dokumentumot.

A munkaerőhiány mérséklésére érdekében hozott kormányzati intézkedések hatásairól készült tájékoztató anyag a Vállalkozásfejlesztési Bizottság egyik ülésére. E szerint a kormány csak becsli a munkaerőhiány nagyságát.

A portál birtokába került anyag ugyan hivatkozik a Központi Statisztikai Hivatal statisztikájára, miszerint a második negyedévben 62 ezer üres munkapozíciót regisztráltak, de azt már nehéz meghatározni, hogy ebből mennyi a tartósan betöltetlen. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat felmérése szerint a cégek harmada jelezte, hogy van fél évnél régebben betöltetlen pozíciója - 2010-ben ezt csak a öt százalékuk mondta.

Ez a 62 ezer üres állás azonban csak a gazdaság egy részét fedi le, hiszen a négy főnél nagyobb vállalatok adatait összesíti, a mintegy 600 ezer ennél kisebb cég esetében viszont csak becsülni lehet. Óvatos becslést alkalmazva, azt felételezhetjük, hogy jelenlegi ismereteink szerint 150-200 ezernél nincs nagyobb létszámigénye a gazdaságnak. A sajtóban megjelenő több százezres létszámigények nem megalapozottak - írják a dokumentumban.