Munkához láthat a Fidesz

A Financial Times szerint az önkormányzati választásokon hatalmas győzelmet arató Fidesz végre hozzákezdhet a gazdasággal kapcsolatos szándékai egyértelművé tételéhez; a Bloomberg szerint is a költségvetés részleteinek kidolgozása következhet.
NAPI, 2010. október 4. hétfő, 09:03
Fotó:

A FT cikke kiemeli, hogy a Fidesz az összes megyében, és a 23 legnagyobb város közül 22-ben, köztük az eddig bevehetetlennek számító Budapesten is győzött. Ugyanakkor a brit pénzügyi lap szerint a párt népszerűségéhez hozzájárult, hogy eddig csak rendkívül ködösen beszéltek a költségvetésre vonatkozó terveikről.

Ezen azonban a piaci hitelesség érdekében változtatni kell, az FT szerint október közepén várható a kiadáscsökkentések és központi bevételek növelése érdekében hozott intézkedések bejelentése; előbbi méretét legalább 100-200 milliárd forintra becsülik.

Samu János, a Concorde Zrt. Bloombergnek nyilatkozó közgazdásza szerint jó hír, hogy három olyan év következik most, amikor a Fidesznek nem kell választásoktól tartania, és két évig a népszerűségük sem kell, hogy foglalkoztassa őket.

Barta György, az Intesa SanPaolo közgazdásza szerint a kormánynak 2011-ben főleg a kiadási oldalon kellene változtatni, egyelőre azonban mintha a bevételeket akarnák növelni - márpedig ez nem tetszene a hitelminősítőknek. Az elemző szerint ugyanakkor valószínűleg nem titkolóztak volna ennyire a fideszes gazdaságpolitikusok, ha nem készülnének valamire.

HOZZÁSZÓLÁSOK