Munkanélküli segélyek: szinte teljesen kiürült a kassza

A munkanélküli-ellátásokra szánt idei előirányzatnak már a 97,7 százaléka fogyott el augusztus végére a költségvetésben. A megmaradt összeg nominálisan még a 2 milliárd forintot sem éri el, a havi kiadási tételeket nézve pedig ez szinte semmire sem elég. Aggodalomra azonban nincs ok - olvasható az mfor.hu-n.
K. Kiss Gergely, 2020. október 7. szerda, 11:22
Fotó: Reuters

Júniusban eddig még soha nem látott mértékű kiadást jelentettek az államnak az úgynevezett passzív kiadások. A - mára megszüntetett - Nemzeti Foglalkoztatási Alapon belül ez az előirányzat tartalmazza az álláskeresési járadékot, a nyugdíj előtti álláskeresési segélyt, az ellátások megállapításával kapcsolatos útiköltség-térítést, illetve az ellátásokkal összefüggő közvetlen költségeket - emlékeztet a portál.

Ezek a kiadások az államháztartási adatok alapján csak a hatodik hónapban 29,4 milliárd forintot tettek ki. Ráadásul úgy, hogy jellemzően havi szinten a passzív kiadások 5-11 milliárdot tettek ki még például 2011-2012 környékén is, amikor nagyon magas volt a munkanélküliség és a mostaninak többszöröse volt a regisztrált álláskeresők száma.

Mivel az álláskeresési járadék három hónapig jár, mindebből logikusan következett volna az, hogy akkor júliusban és augusztusban is hasonló, kiugróan magas költség keletkezik. Ehhez képest a hetedik hónapban rekordalacsony összeget, mindössze 781 millió forintot költött a kormány. Az alacsony kiadás magyarázatára még Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter sem tudott konkrét választ adni.

A sokkolóan alacsony összegre főleg annak ismeretében nincs magyarázat, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai egyáltalán nem árulkodtak az álláskeresési járadékra jogosultak, vagy összességében a regisztrált álláskeresők ilyen drasztikus mértékű létszámcsökkenéséről.

Az adatok szerint a nyolcadik hónap egy újabb megugrást hozott a kiadásokban, de közel sem olyan drasztikus mértékűt, mint, amire júniusban volt példa. Augusztusban "mindössze" a szokásosnak megfelelő 11 milliárdot költött el az állam álláskeresési járadékra, amivel gyakorlatilag ki is ürült az államkassza ezen fakkja.

Az előirányzat 97,7 százalékát költötte már el a kormány, vagyis a tervezett 83 milliárd forintból 81,08 milliárdot. Hogy a szeptemberre pontosan mekkora kiadás merült fel az álláskeresők járadékával összefüggésben, az majd pár hét múlva fog kiderülni, amikor a Pénzügyminisztérium közzéteszi a vonatkozó havi részletes államháztartási adatokat.

Ugyanakkor afelől nem lehet kétségünk, hogy a kormány biztosítja a kiadások fedezésére szükséges összeget. A passzív kiadások sor ugyanis egy felülről nyitott előirányzat, ami azt jelenti, hogy a korábban rögzített és elfogadott előirányzatot szükség esetén anélkül is túllépheti a kormány, hogy a költségvetés módosítását kezdeményezné - írja az mfor.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.10.07 15:40

Naná, hogy ki, pont az ne ürülne?
A lényeg, hogy csórik b@sszanak rá, ne a Lőrinc meg a Família Zrt.
----
A néprabló diktatúra lényege:
Orbán falujába és Mészáros-féle kempingre is jut a titokban osztott állami pénzből
Megújult a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, 300 milliárd forintos keretösszegű Kisfaludy turisztikai program honlapja, amelyen így az eddiginél is nehezebben követhető a kiosztott állami pénzek sorsa.
https://24.hu/belfold/2020/10/07/magyar-turisztikai-ugynokseg-kisfaludy-program-egyedi-dontes-felcsut-balatonfured/
-------------
O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html