Az alapvető emberi jogok biztosa azután szólította fel a hatóságokat a jogszerűtlen gyakorlat megszüntetésére, hogy egy egészségkárosodással élő panaszos jelezte, a hivatal megszüntette a megélhetését biztosító ellátás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás folyósítását, és törölték az álláskeresők nyilvántartásából is.

A hivatalok tavaly tavasszal készült becslései szerint a közfoglalkoztatásba is nehezen bevonható álláskeresők köre elérheti a 132 ezer főt, közülük 53 ezren egészségi állapotuk miatt nehezen foglalkoztathatók, 78 ezren pedig súlyos szociális gondokkal küzdenek, ami akadálya a munkavégzésüknek.

A lap megkeresésére a minisztérium azt közölte, hogy a szociális törvény nem teszi lehetővé, hogy elvegyék olyan emberek ellátását, akiknek egészségkárosodása nem elég súlyos ahhoz, hogy egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásban részesüljenek, de az álláskeresők nyilvántartásából törlik őket, mert nem tekinthetők aktív álláskeresőnek. Ha a törvényi feltételeknek megfelelően egészségi okból - tehát nem neki felróható ok miatt - törölnek valakit az álláskeresők nyilvántartásából, attól még a foglalkoztatást helyettesítő támogatást változatlanul meg kell kapnia.

A joggyakorlat egységességének biztosítása érdekében a szociális tárca 2016 nyarán és 2017 februárjában is felhívta a hatóságok figyelmét e rendelkezésekre. Miután ez láthatóan nem vezetett eredményre, törvényben egyértelműsítenék a helyzetet.

A hazai szociális rendszer bajairól itt olvashat mélyreható elemzést