Munkát keres? Ilyen szakmával szinte biztosan talál állást!

Idén főként gépész-, villamos-, valamint vegyészmérnökök, emellett lakatosok, forgácsolók és hegesztők lehetnek a legkeresettebbek a magyar munkaerőpiacon, vagyis ezekben a szakmákban nőhet leginkább a munkavállalók száma - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (MKIK-GVI) munkaerő-piaci prognózisából.
NAPI, 2013. január 7. hétfő, 11:57
Fotó: Napi.hu

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján megtalálható Munkaerő-piaci Barométer 2013 című összegzésből kiderül, hogy a két szervezet több mint 7000 gazdálkodó válaszaiból állította össze előrejelzését. A megkérdezett cégek és vállalkozások által foglalkoztatottak létszáma 2012-ben meghaladta a 646 ezret.

Országos összesítésben 2013-ban még az egyéb termék-összeszerelők, a minőségbiztosítási mérnökök körében emelkedhet leginkább a foglalkoztatottak száma, míg a munkaerő létszámának legnagyobb csökkenése az általános irodai adminisztrátor, az egyéb ügyintéző foglalkozások esetében várható. Ezeknél a szakmáknál 100 vagy annál több munkavállaló elbocsátását tervezik a megkérdezett munkáltatók. Ennél kisebb mértékű létszámcsökkenést terveznek például az autóbuszvezetőket, szakorvosokat, gépjárműjavítókat, általános iskolai tanárokat, villanyszerelőket foglalkoztatók.

Az egy évvel korábbi barométer adataihoz képest döntően nem változtak a leginkább javuló pozíciójú foglalkozások, bár ez nem azt jelenti, hogy az egyes foglalkozások helyzete abszolút statikusnak tekinthető, ugyanis kisebb-nagyobb mértékben egymáshoz viszonyított helyzetük is változhat - hívja fel a figyelmet az NFSZ és az MKIK.

A 2013-as barométerben a legkeresettebb foglalkozások - ahol a várható létszámnövekedés a 100 főt is meghaladja - köre a 2012-es előrejelzéshez képest, ha kismértékben is, de bővülést mutat. Ennek eredményeként itt megjelentek a villamosberendezés-összeszerelő, a villamos gépek és készülékek műszerésze, javítója, a villamosipari technikus (elektronikai technikus) vagy a kereskedelmi tevékenységet folytató egység vezetője foglalkozások.

Száz vagy annál több munkavállalót terveznek felvenni idén a megkérdezett cégek többek között bolti eladónak, szabónak, varrónak, rakodómunkásnak, tehergépkocsi vezetőnek, húsfeldolgozónak, mérőóra-elolvasónak, vagy villamos berendezés összeszerelőnek - derül ki az adatokból. Ezzel párhuzamosan a leginkább romló pozícióval rendelkező foglalkozások köre, ha kismértékben is, de szűkült a 2012-es előrejelzéshez képest.

A pályakezdők körében 2013-ban a legkeresettebbek a bolti eladók, az egyéb termék összeszerelők, a gépészmérnökök, a húsfeldolgozók és a lakatosok lehetnek. A felsőfokú iskolai végzettséget igénylő foglalkozások körében ebben a tekintetben a gépészmérnökök, a villamosmérnökök, az elemző közgazdászok lehetnek a legkeresettebbek 2013-ban - mutat rá a felmérés. Az elemző közgazdászok iránt mutatkozó keresleti igény elsősorban Közép-Magyarországon lehet meghatározó jelentőségű.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Proszto, 2013.01.09 09:57

@szkiita: Szerinted akkor kik tagjai ennek a nemzetnek?Az igazi hazafias érzelmű honfitársainknak teljesen mindegy ki van hatalmon,mert a hazafiasságuk miatt halálra ítélik őket.Többek között a te kormányod is,akik a másként gondolkodókat alapból elítélik.Pedig a másként gondolkodás a fejlődés alapja.Ha ez nem lett volna,akkor még az ősközösség szférája lengné be mindennapjainkat.Lehet ez a végső cél?De ahhoz is rengeteget kéne fejlődniük nagyjainknak,mert az a társadalmi forma is több erkölcsöt,és összefogást tartalmazott,mint az általad favorizált Tündérmese.Téged rendesen megfizethetnek abból a pénzből,amit szerencsétlen hazafiak mindennapi megélhetéséből húznak le,hogy mindig itt vagy,és a Tündérmesét reklámozod.Hidd el,hogy a társadalom értelmesebb,mintsem egy ilyen PR fogásnak bedőljön.Egy erkölcsös,feddhetetlen vezetőre lenne szüksége az országnak,aki utat mutatna,és célt adna a Magyarok létezésének.Mindenféle előítélet és megkülönböztetés nélkül!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.01.09 06:54

@meszi9: az csak látszat, hogy ezeket a szakmákat keresik "belföldön". mind külföldre dolgozik. a belföldi piac elsorvadt az elmúlt 2-3 évben. próbálkozzon külföldön.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2013.01.09 00:57

@meszi9:
Szakosodás, diploma, nyelvvizsgák megszerzésének helye sem mindegy. Meg a kor. De leginkább az álláskereső teljesítmény. Komolyabb helyeken nem a papírjaidat kérik, hanem kuplung nélkül váltanak angolra, és elmondatják veled angolul egy transzformátor helyettesítő képének fizikai értelmezését. Meg ha gyengeáramra szakosodott, ott azért a nagy munkaerőkereslet mellett is durva a verseny.
Na mindegy, a lényeg, hogy az a "biztosan talál állást" egy újabb napi-s fogás, szerencse és türelem is kell bőven.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2013.01.08 21:03

Van olyan villamosmérnök ismerősöm, aki angol és német nyelv vizsgával több mint egy éve nem talál munkát itthon, annak ellenére, hogy napi nyolc órában keres állást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.01.08 19:47

@szkiita: szektás, a radikális jobboldal nemzetiségi politikája patetikus magyarkodásban, hazafias frázisokban merül ki. visszaélnek a nemzeti retorikával, valójában nemzetellenes politikát folytatnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html