Munkaügyi bíráknak sem tetszik a kormány terve

Indokolt az elkülönült munkaügyi szakbíráskodás fenntartása - hangsúlyozza a Munkaügyi Bírák Országos Egyesületének (MBOE) elnöksége közleményében. A közigazgatási bíróság felállításával összefüggő jelenlegi törvénytervezet munkaügyi bíráskodást érintő részét alapvetően elhibázottnak, az európai jogállamisági elvekkel és gyakorlattal ellentétesnek tartják.
MTI, 2016. szeptember 2. péntek, 20:14
Fotó: Napi.hu

Az önálló közigazgatási bíróság felállításával összefüggő törvénytervezetre reagáltak, amely megfogalmazásuk szerint "végső soron a munkaügyi bíráskodás felszámolására" irányul.

Azt írták, a törvénytervezetben indokként szerepel, hogy az új közigazgatási perrendtartás miatt szükségessé vált a bírósági szervezet átalakítása. A szakmai nyilvánosság előtt ugyanakkor többször elhangzott, hogy a munkaügyi bíráskodást nem érinti a szervezeti rendszer átalakítása - tették hozzá.

Felidézték, hogy csupán három éve hajtották végre azt a bírósági reformot, amelynek értelmében az évtizedek óta külön bíróságként működő munkaügyi bíróságok talaján létrejöttek a közigazgatási-munkaügyi bíróságok.

A reformra éppen az elkülönült és szakmailag megerősített közigazgatási bíráskodás létrehozása miatt került sor - hangsúlyozták. A rendszer azóta megerősödött, működése biztosított, komoly szakmai eredményeket mutat fel.

"A jelenlegi átalakítás koncepciójában szó sem esik a munkaügyi bíráskodásról, így az új struktúra teljesen felszámolná" azt, holott a munkaügyi perek különleges eljárási szabályok szerinti elbírálásának hosszú időre visszatekintő hagyományai vannak Magyarországon és Európában is - írták a bírák.

Egy jól működő piacgazdaságban különösen fontos a gyors és szakbíró általi eljárás, a kiszámítható, egységes ítélkezés. A munkaügyi perekben hozott döntések hamar ismertté válnak, és ezek alapján országosan perek ezrei indulnak.

Mindezek az elkülönült munkaügyi szakbíráskodás fenntartását indokolják, nem pedig a felszámolását - szögezték le.

Külön megemlítették a közszolgálati jogvitákat, amelyeket a közigazgatási perrendtartás tervezetében a közigazgatási ügyek között helyeztek el, pedig "a teljes jogászi szakma egyetértett abban, hogy a közszolgálati jogviták munkaügyi jogviták".

"A munkaügyi bíráskodás teljes felszámolása a jól működő szakma teljes ellehetetlenülését eredményezi és súlyosan veszélyezteti a jogegységet."

"A jelenlegi koncepció munkaügyi bíráskodást érintő részét alapvetően elhibázottnak, az európai jogállamisági elvekkel és gyakorlattal ellentétesnek tartjuk" - áll az MBOE közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ghanima, 2016.09.03 00:16

Ugyan már. Rabszolgatartó társadalomban nincs szükség munkaügyi bíróságra sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html