Az illetékes minisztériumoknak november 15-ig kellett tájékoztatniuk Lázár János t, a Miniszterelnökséget vezető minisztert arról, hogy a tulajdonosi irányításuk alá tartozó gazdasági társaságoknál és háttérintézményeknél a 2 millió forintos havi bérplafon eltörlése hány vezetőt érint, és jövedelmük emelése éves szinten mekkora többletköltséggel jár. E kötelezettséget az a szeptember 15-i kormányrendelet írta elő, amely hatálytalanította a 2010-ben bevezetett, az állami vezetői fizetéseket havi bruttó 2 millió forintban maximáló takarékossági intézkedéseket - olvasható a lapban.

A változtatás az Állami Számvevőszék elnökének véleményén alapul, miszerint "a vezetői juttatásokat és követelményeket közelíteni szükséges a piaci vezetői bérekhez és követelményekhez, továbbá a jelenlegi prémiumok jelentős részét be kell építeni az alapbérbe". Ennek szellemében a kormányrendelettel a vezetői bérplafont a pénzügyi szektorban 5 millióra, az energiaszolgáltatóknál és a kiemelt stratégiai jelentőségű cégeknél 4 millióra, míg a többieknél 3 millióra emelték. Emellett viszont csak az éves bér 20 százaléka adható prémiumként, az is kizárólag akkor, ha a cég nem veszteséges.

Állami cégvezetők jövedelme
VezetőTársaságHavi alapbér millió Ft)Prémium maximuma az alapbér 5-ban
Balog ÁdámMKB5 felett*75*
Zolnai GyörgyBudapest Bank5 felett*40-45*
Urbán ZoltánEximbank-Mehib280
Nagy CsabaMFB280
Búza ÉvaGarantiqa Hitelgarancia1,980
Bugár CsabaDiákhitel Központ1,780
Szabó Zoltán AttilaNemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.1,7580
Barcza GyörgyÁllamadósság kezelő Központ Zrt.1,99nincs
Forrás: Forrás: *Világgazdaság-értesülés, cégközlés

 

Az állami vezetői bérek legkorábban 2016-tól emelkedhetnek. A Világgazdaság értesülései szerint azonban a Budapest Bank és az MKB Bank elnök-vezérigazgatói már most is többet keresnek az új előírások szerinti 5 milliós havi bruttó felső korlátnál is, miközben a prémiumuk maximuma is magasabb.