Műtétre vár? Ez a hír Önnek szól

Január 1-jétől hatmilliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyi várólisták további csökkentésére - közölte az egészségügyért felelős államtitkár hétfőn Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón. A rövidebb várakozási időt a betegek már 2015 második félében érezhetik. A cél az az európai sztenderdeknek megfelelő várólistaidők elérése - mondta Zombor Gábor.
MTI, Napi.hu, 2014. december 29. hétfő, 11:53
Fotó: Napi.hu

Az államtitkár és Kurucz Éva kormányszóvivő is azt mondta, hogy a többletforrással ez elérhető, mert a kisebb beavatkozásoknál így két-három hónap, a nagy műtéteknél - például csípő- és térdprotézis- vagy nagyobb gerincműtéteknél - pedig legfeljebb fél év lesz a várakozási idő.

Az egészségügyért felelős államtitkár az egészségbiztosítási alapban képződött maradvány kiosztásáról is beszámolt. Ebből a 10,5 milliárd forintból az intézmények 8,4 milliárdot fordíthatnak adósságtörlesztésre, bő egymilliárdot a várólisták csökkentésére (ehhez jön januártól a plusz ötmilliárd forint), és a korábban gazdasági társaságként működő, de már állami tulajdonú kórházakban dolgozók elmaradt jubileumi jutalmának kifizetésére is kapnak 534 millió forintot.

Ezen kívül 320 millió forint egyszeri plusz kiegészítést juttatnak az iskola-egészségügyi és a körzeti fogorvosi praxisoknak - közölte, hozzátéve, hogy fejlesztésekre is lesz lehetőség, így például a Semmelweis Egyetem gyermekklinikája 240 millió forintból új sürgősségi osztályt alakíthat ki.

Zombor Gábor elmondta, a kormány legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy 10 milliárd forinttal megemeli a gyógyító-megelőző kassza büdzséjét. Kiemelte, hogy a háziorvosi ellátást is fejlesztik, januártól a háziorvosok 130 ezer forintot kapnak a praxisok rezsijének a fedezésére. Az államtitkár megjegyezte, az adósságkonszolidációra további 60 milliárd forint áll rendelkezésre a jövő évi költségvetésben, az egészségbiztosítési alapon kívül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Megalúzer, 2014.12.29 14:08

?20 évvel ezelőtt az történt volna, hogy megvizsgálom, beküldöm a szentesi kórház bizottsága elé, ott befektették volna, s talán egy-két héten belül meg is műtik. Most meg itt tartunk, hogy végignézem, ahogy meghal a néni?

http://444.hu/2014/12/29/egy-falusi-haziorvos-kipakol-a-hetvenes-evekben-volt-olyan-rossz-az-ellatas-mint-most-2014-ben/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2014.12.29 12:32

Magyarország történelmében most a legmagasabb a kifizetetlen lejárt beszállítói kintlévőségek aránya a kórházaknál... nem nehéz kitalálni, hogy hamarosan összeomlik az egészségügy kórházastul beszállítóstul ha nem kaparnak államilag össze 100 milliárdos összegeket, nos ehhez képest ez a 6 milliárd eléggé bakfitty, persze ahogy unorttodox kolléga írja ez bizony jó hír csak kicsit relatív :-DDDD , mihez képest jó hír..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.12.29 12:08

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html