Az áprilisban indult, harmadik várólista-csökkentési program keretében mindenekelőtt a hosszú várólistát vezető intézmények kaptak lehetőséget arra, hogy a szokásos műtéti számhoz képest több műtétet végezzenek el, azzal a céllal, hogy a kisebb beavatkozásokra 2-3 hónapnál, nagyobb ortopédiai műtétekre pedig fél évnél többet ne kelljen várakozniuk a betegeknek. 
Az emelt műtéti szám finanszírozására idén rendelkezésre álló 5 milliárd forint többletforrás jelentős részét fel is használták az intézmények saját várólistáik rövidítésére, azaz, felvették a kapcsolatot a várólistáikon szereplő betegekkel, és egyeztették velük műtéteik előrehozott időpontját - írja a Magyar Kórházszövetség.

Ugyanakkor felhívja a betegek és az érintett egészségügyi intézmények vezetőinek figyelmét, hogy másik kórházat is választhatnak azok a várakozó betegek, akiket a várólistát vezető kórházuk műtői kapacitás hiányában nem tud megműteni ebben az évben. A jelzett többletforrás ugyanis a tervek szerint 2015-ben érhető el, ezért az a 2015-re időzített műtétek fedezetére szolgál.

Mit tanácsol a Kórházszövetség?

A szervezet ezért azt tanácsolja a 2016. évi vagy még későbbi időponthoz jutottaknak, hogy mielőbb érdeklődjenek a kórházban a kezelőorvosuknál vagy a várólista-felelősnél, mert a többletkapacitással rendelkező intézmények átveszik, és még idén meg is műtik azokat is, akiknek időpontja (leghamarabb) jövő évre szól.

A Magyar Kórházszövetség tudomása szerint még maradtak lehetőségek (források) az idei várólista-csökkentési programban. Ezek kihasználását a betegek átvétele, illetve átjelentkezése tenné lehetővé egyik intézetből a másikba. Mindehhez azonban nélkülözhetetlen a várólistás páciensek aktív részvétele, nélkülük ezt a kapacitást nem lehetséges kihasználni. A lehetőségekről, a választható intézmények listájáról a várakozók részletes tájékoztatást kérhetnek intézményeik illetékeseitől.

Az eredeti időpont sem vész el

Abban az esetben, ha egy várakozó beteg az előrehozott műtéti időpontot, vagy a műtét másik kórházban történő elvégzését nem tudja, vagy nem akarja vállalni, az eredeti műtéti időpontja nem vész el, hanem továbbra is érvényes marad, és műtétjét a tervezett időpontban elvégzik abban a kórházban, amely őt várólistájára vette.

A választáshoz segítségül a Kórházszövetség közzéteszi a műtéti többletkapacitással rendelkező kórházak listáját. A felsorolt intézmények vállalták, hogy a saját várólistájukra felvett betegeken kívül más kórházból is fogadnak várólistás betegeket. A lista tartalmazza, hogy melyik kórház, milyen műtétek végzését vállalta, illetve a kapcsolatfelvétel megkönnyítése érdekében a kórház, vagy közvetlenül a várólista-felelős elérhetőségét is.

Kép: