Műtétre vár? Így kerülhet előrébb a várólistán

A három várólista-csökkentési program eredményeképpen Magyarországon csaknem 13 ezerrel csökkent a tervezhető műtétekre várakozók száma. A programban még vannak lehetőségek, ezért aki 2016-ra, vagy még későbbre kapott időpontot, mielőbb érdeklődjön a kezelőorvosánál, vagy a várólista felelősnél, mert a többletforrás a tervek szerint 2015-ben érhető el - hívja fel a figyelmet a Magyar Kórházszövetség közleménye.
Napi.hu, 2015. október 27. kedd, 12:42
Fotó: Napi.hu

Az áprilisban indult, harmadik várólista-csökkentési program keretében mindenekelőtt a hosszú várólistát vezető intézmények kaptak lehetőséget arra, hogy a szokásos műtéti számhoz képest több műtétet végezzenek el, azzal a céllal, hogy a kisebb beavatkozásokra 2-3 hónapnál, nagyobb ortopédiai műtétekre pedig fél évnél többet ne kelljen várakozniuk a betegeknek. 
Az emelt műtéti szám finanszírozására idén rendelkezésre álló 5 milliárd forint többletforrás jelentős részét fel is használták az intézmények saját várólistáik rövidítésére, azaz, felvették a kapcsolatot a várólistáikon szereplő betegekkel, és egyeztették velük műtéteik előrehozott időpontját - írja a Magyar Kórházszövetség.

Ugyanakkor felhívja a betegek és az érintett egészségügyi intézmények vezetőinek figyelmét, hogy másik kórházat is választhatnak azok a várakozó betegek, akiket a várólistát vezető kórházuk műtői kapacitás hiányában nem tud megműteni ebben az évben. A jelzett többletforrás ugyanis a tervek szerint 2015-ben érhető el, ezért az a 2015-re időzített műtétek fedezetére szolgál.

Mit tanácsol a Kórházszövetség?

A szervezet ezért azt tanácsolja a 2016. évi vagy még későbbi időponthoz jutottaknak, hogy mielőbb érdeklődjenek a kórházban a kezelőorvosuknál vagy a várólista-felelősnél, mert a többletkapacitással rendelkező intézmények átveszik, és még idén meg is műtik azokat is, akiknek időpontja (leghamarabb) jövő évre szól.

A Magyar Kórházszövetség tudomása szerint még maradtak lehetőségek (források) az idei várólista-csökkentési programban. Ezek kihasználását a betegek átvétele, illetve átjelentkezése tenné lehetővé egyik intézetből a másikba. Mindehhez azonban nélkülözhetetlen a várólistás páciensek aktív részvétele, nélkülük ezt a kapacitást nem lehetséges kihasználni. A lehetőségekről, a választható intézmények listájáról a várakozók részletes tájékoztatást kérhetnek intézményeik illetékeseitől.

Az eredeti időpont sem vész el

Abban az esetben, ha egy várakozó beteg az előrehozott műtéti időpontot, vagy a műtét másik kórházban történő elvégzését nem tudja, vagy nem akarja vállalni, az eredeti műtéti időpontja nem vész el, hanem továbbra is érvényes marad, és műtétjét a tervezett időpontban elvégzik abban a kórházban, amely őt várólistájára vette.

A választáshoz segítségül a Kórházszövetség közzéteszi a műtéti többletkapacitással rendelkező kórházak listáját. A felsorolt intézmények vállalták, hogy a saját várólistájukra felvett betegeken kívül más kórházból is fogadnak várólistás betegeket. A lista tartalmazza, hogy melyik kórház, milyen műtétek végzését vállalta, illetve a kapcsolatfelvétel megkönnyítése érdekében a kórház, vagy közvetlenül a várólista-felelős elérhetőségét is.Többletkapacitással rendelkező intézmények

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a program keretében elvégzett műtétek esetében megtéríti az utazási költségeket is. Amennyiben a beteg vállalja, hogy másik - nem a területileg illetékes - kórházban végezzék el a műtétet, akkor szakmailag indokolt esetben egy kísérő személy részére is kifizeti az OEP az utazási költségtérítést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ghanima, 2015.10.27 15:41

Nehéz kérdés az, hogy a páciensek mernek-e átjelentkezni valamilyen távolabbi intézményhez/be. Az jó, hogy az OEP fedezi az utazás költségeit, kérdés persze, hogy ez csak egyszeri oda-vissza utat jelent vagy azt, hogy ha pl. vissza kell menni a műtétet végző kórházba ellenőrzésekre, akkor azt is kifizetik-e.

A másik fontos körülmény az _lehet_, hogy az adott páciensek nem "félnek-e" az ismeretlen helyekre, ismeretlen orvosokhoz elmenni?

Lehet, hogy a közelebbi intézmény/ek gyógyítóiról inkább tudnak (persze helytálló vagy éppen fals!) információkhoz jutni, és ez nagyban befolyásolhatja a döntésüket. "Járt utat a járatlanért" effektus, még ha nem is voltak korábban érdekeltek.

Ha mondjuk, lenne/születne valamilyen fórum, ahol a leendő páciensek többet megtudhatnának a különféle kórházak, klinikák stb. körülményeiről, gyógyulási statisztikáiról, az ott dolgozó orvosokról, az is szinte biztos, hogy segíthetne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html