Na, ez több mint gyanús a vasárnapi választással kapcsolatban

Aggodalomra adhat okot a voksturizmus a vasárnapi választás lebonyolításával kapcsolatban - véli a Political Capital választási szakértője. Több mint gyanús lesz, ha kiderül, hogy több helyen tömegesen jelentették be magyar lakcímre a külhoni magyarokat, akik elvileg levélben csak pártlistára szavazhattak volna.
Domokos Erika, 2018. április 12. csütörtök, 13:15
Fotó: Napi.hu

A Nemzeti Választási Iroda szerdán kiadta a vasárnapi országgyűlési választások szavazóköri jegyzőkönyveit - mondta az Inforádióban Pálffy Ilona, az iroda elnöke. A beszkennelt dokumentumokat a pártok és a választópolgárok össze tudják hasonlítani a nemzeti választási rendszerben közölt előzetes eredményekkel, illetve saját delegáltjaik helyi jegyzőkönyveivel. Az adatokat több párt is nyilvánosságra hozta, így bárki összevetheti a szavazóköri jegyzőkönyveket a hivatalos eredményekkel.

Hibáztak

Még össze kell hasonlítani a választókerületi jegyzőkönyveket az informatikai rendszerbe felvitt adatokkal, de eddig úgy tűnik, hogy tömeges, rendszerszintű visszaélés nem történt a választáson - mondta el a Klubrádiónak a László Róbert, a Political Capital elemző intézet választási szakértője. Emberi hibák történtek; nem ad aggodalomra okot az a néhány egyedinek tűnő, elszigetelt eset, amikor például a Jobbik listás szavazatait egy kamupárthoz könyveltek el, és az, hogy sok érvénytelen szavazat volt, amikor a szavazókörök tagjai követtek el hibákat, de ezek nem döntő jelentőségűek, ezekből nem következik rendszerszintű visszaélés - véli a szakértő.

Kínosnak nevezte azonban választási iroda honlapjának összeomlását, mert ez okkal okoz bizalmi deficitet, mert honnan tudhatjuk, mi történt este hét és tíz óra között, amikor ezt nem lehet nyomon követni? - tette fel a kérdést László Róbert.

Ez több mint aggasztó

Aggodalomra adnak okot ugyanakkor a voksturizmusról szóló hírek László Róbert szerint. Ezek alapján szervezetten szállíthattak külhoni magyar állampolgárokat a szavazás napján Magyarországra - a határon túliak elvben levélben szavaznak, de azoknak Magyarországon létesítettek lakcímet. Ezt a gyanút erősítette Szijjártó Péter külügyminiszternek az a márciusi bejelentése is, hogy megnyitottak ideiglenes határátkelőket Románia és Magyarország között a választás miatt.

A Political Capital a Társaság a szabadságjogokért (TASZ) civil szervezettel együttműködve adatigénylést nyújtott be a Belügyminisztérium illetékes államtitkárságához, hogy megtudják, két évre visszamenőleg, mikor, hol, hova történtek esetlegesen tömeges bejelentések. Ha azt látjuk, hogy vannak jelentős és hirtelen kiugrások, na az több mint gyanús lesz - mondta László Róbert a Klubrádióban.

Voksturizmusról írt a hvg.hu is, Csepelen több száz, határon túli születésű, de csepeli bejelentett lakcímmel rendelkező választó szavazott vasárnap a Budapest 17-es egyéni választókerületben. Ők a listás szavazat mellett egyéni képviselőre is voksolhattak, bár nem élnek itt, csak a választás idejére, szavazni érkeztek Magyarországra.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok a választási törvény értelmében csak pártlistára szavazhatnak, azok viszont, akiknek van magyarországi lakcímük, a lakcím szerinti körzet egyéni jelöltjére is. Az NVI szóvivője, Listár Dániel szerint a választási nyilvántartás kiszűri, hogy ne adhasson le valaki a határon túlról levélben egy listás, majd a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörben megjelenve az egyéni mellett egy újabb listás szavazatot is. A levélszavazatot visszaküldők névjegyzékét összevetik ugyanis az egyéni választókerületi névjegyzékekkel, és ha valakiről látszik, hogy listás voksot már leadott, az csak egyéni szavazólapot kaphatott a szavazókörben. Mindez elvben van így - jegyezte meg a hvg.hu -, a vasárnapi választáson több körzetben már a kisebbségi névjegyzékben szereplők megjelenése is akkora káoszt generált (nekik egy kisebbségi és egy egyéni szavazólapot kellett elvileg adni, pártlistásat nem), hogy megmagyarázhatatlan szavazólaptöbblet vagy éppen -hiány keletkezett, amely miatt a végén le kellett vonni az összes jelölt voksaiból - hívta fel a figyelmet a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tepsi, 2018.04.14 10:25

"A Nemzeti Választási Iroda szerdán kiadta a vasárnapi országgyűlési választások szavazóköri jegyzőkönyveit - mondta az Inforádióban Pálffy Ilona, az iroda elnöke. A beszkennelt dokumentumokat a pártok és a választópolgárok össze tudják hasonlítani a nemzeti választási rendszerben közölt előzetes eredményekkel, illetve saját delegáltjaik helyi jegyzőkönyveivel. Az adatokat több párt is nyilvánosságra hozta, így bárki összevetheti a szavazóköri jegyzőkönyveket a hivatalos eredményekkel."

Bármilyen tüntetésnek csak az UTÁN van létjogosultsága, miután az ellenzéki pártok is összeszámolták a szavazatokat a jegyzőkönyvek alapján.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.04.12 17:05

Valaki komolyan gondolta hogy majd pont a választást nem csalják el ebben a szánalmas mutyiországban?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.04.12 17:02

Huszárruhás szavazó, az isten állatkertje nagy! Pfúj hülye ember a farkára nemzeti szín szalagot is köt estére. Ennyire hülye a magyar?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.04.12 16:59

@tarosPifta:
Igazad van a folytonos istápolgatásuk nekem is sok. Mi fax közük van a magyarországi választásokhoz? Semmi a Fidesz bohócot csinált belőlük. Ezzel a rohadt magyarkodás már okozott bajt éppen eleget.
Elmaradott vidékek viseletét sztároljuk bunkóságuk, csujgatásuk állítólag kultúránk rész, a nemi szervek emlegetése szép hagyomány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.04.12 16:38

A fidesz korszakban jól megutáltuk a kinti magyarokat. És az mekkora giccs, amilyen fotókat közöltek ezekről a díszmagyarokról. :DD Röhejes hacukákban virítottak, nem csoda, hogy Slota lovasbohócnak nevezte István királyt. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html