Nagy a baj a kormány lélegeztetőgépeivel - elszúrták a beszerzést?

Valamit nagyon félreérthettek Orbán Viktor kormányfő beszerzői, lélegeztetőgépek helyett ugyanis olyan készülékeket sikerült megrendelni és leszállítani több koronavírusos betegek ellátására hivatott intenzív osztályra, amelyek csak alvásfüggő légzészavarok, és egyéb tüdőbetegségek kezelésére alkalmasak. Ráadásul otthoni körülmények között – értesült a Magyar Hang több, egymástól független forrásból.
K. Kiss Gergely, 2020. május 12. kedd, 16:07
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

A lap információi szerint országszerte számos intézmény ResMed Lumis 150 típusú készülékeket kapott a központi raktárból. A gyártó honlapján közzétett adatok alapján ez egy úgynevezett CPAP berendezés, amely stabil állapotú, fertőzéses betegségben nem szenvedő páciensek légzésének megkönnyítésére szolgál.

A lélegeztetőgépekre annyiban még hasonlít is, hogy egy orrot és szájat fedő műanyag maszkon keresztül juttatja az oxigént a páciens szervezetébe. Nagy hátránya ugyanakkor - amellett, hogy lélegeztetésre alkalmatlan -, hogy még eredeti rendeltetése szerinti használata is közel lehetetlen lenne, ha véletlen szükség lenne rájuk. A készülékek ugyanis kínai nyelvű menüvel érkeztek.

A ResMed légzést segítő készüléke az egyik hazai intenzív osztályon (Fotó: Magyar Hang)

A malőr ráadásul nem egyedi, a Magyar Hang szerint az elmúlt egy-két hétben több vidéki és budapesti egészségügyi intézmény koronavírus-osztályára tucatszámra érkezett a hasznavehetetlen berendezésekből, amelyek ára az internetes webáruházakban 750 és 850 amerikai dollár (245-275 ezer forint) között mozog. Összehasonlításképpen: a súlyos koronavírusos betegek gyógyítására alkalmas lélegeztetőgépek ára kategóriától függően 2 és 10 millió forint között alakul.

Az egyik vidéki kórház intenzív osztályán szolgáló, név nélkül nyilatkozó orvos kifejtette, a leszállított gépek tubuson keresztüli lélegeztetésre nem használhatók, pedig ez egy tüdőgyulladásban szenvedő betegnél alapkövetelmény lenne. Az intenzív osztályon használatos lélegeztetőgépek nagyon fontos funkciója, hogy a bevitt gázkeverék oxigéntartalma szabályozható. Ám ezt szintén nem tudják az új berendezések. Változó oxigénigényű, tüdőgyulladásban szenvedő betegek lélegeztetése e funkció nélkül kimondottan tilos, mivel a betegek épségét veszélyeztetnénk.

A kínai készüléket arra tervezték, hogy otthoni körülmények között egy beteg használja. A lap forrása szerint a beszerzők súlyos dilettantizmusát mutatja, hogy a gyártó nem rendelkezik magyarországi forgalmazóval, szervizhálózattal.

Orbán Viktor márciusban, a koronavírus-járvány elején azt mondta: 2560 lélegeztetőgép van hazánkban, ehhez szereznek be folyamatosan újakat Kínából. "Amikor majd a nagy terhelés alatt leszünk, akkor azért 7500-8000 intenzív kórházi ágy és lélegeztetőkészülék is kellhet" - mondta. Április közepén már pontosabban fogalmazott: "A legrosszabb esetre készülve legyen 8 ezer működő lélegeztetőkészülékünk, és legyen több mint 30 ezer ágyunk". Úgy tudni, a lélegeztetőgépek egy része Kínából érkezik, de hazai gyártású eszközök beszerzéséről is szó volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2020.05.15 16:32

@antitroll: csak emlékeztetni szeretnélek , rendszerváltás időszakában a kedves elvtársak több 1000 milliárd állami vagyont magánosítottak. Ezzel semmi gondod ugye. ez volt a tőke felhalmozás időszaka.
Amiben egyetértünk , száradjon le a keze annak aki a közvagyont lopta lopja !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2020.05.15 16:30

Tökös kormány ilyenkor berak egy kamerát a garantáltan fidesznyik, koronavírusos öreg kórházi szobájába, fejére húzza ezt az izét és mindenki online nézhetné, mi lesz az eredmény. Tízszer egymás után, mert az már statisztikailag elemezhető. De ez?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.05.15 15:57

@antitroll:
Látod ezért van az, hogy nektek libsiknek kevés információt adunk mert minél többet tudtok, annál többet okoskodtok!
:D
Ha kiadnák nektek a gép pontos paramétereit, összeszerelési vázlatát, szállítási, tárolási módját, akkor ezekből valamelyikőtök kibogozná, hogy GYEREKMUNKÁSOK verítéke tapad hozzá és mellesleg megint lenne ok Orbánt szidni!
:D
Tudod 2 féle ember van: az egyik a megoldásra törekszik, a másik a problémát generálja...
A libsik között ez utóbbiak vannak túlsúlyban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.05.15 15:49

@antitroll: Felesleges a szőrszál hasogatás, én is tehetném a cikkben szereplő állításokkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.05.14 19:49

@Ballada:
"Továbbá a készüléket utókezelésre szerezték be, 2018-ban pedig nem vizsgálták koronára."
Tüdőgyulladásra igen... Mindegy a tüdőgyulladás eredete, ez benne is van a tanulmányban, az immunreakció miatt kialakuló tüdőgyulladás és a közvetlen tüdőgyulladás esetén is ugyanaz a protokoll.

"utókezelésre szerezték be"
Ezt hol, mondták írták? Nekem inkább életmentő berendezésnek és győzelmi jelentésnek tűnt. De lehet, hogy a TV2 hazudik? Ne mááár! :-)
Ez a gép konkrétan nem lélegeztető gép, hanem lélegzés segítő. Márpedig mindenütt lélegeztető gépként hivatkoznak rá, sőt statisztikában még a miniszterelnök is hivatkozik rá, amikor egybe csomagolja és 8000 lélegeztetőgép rendelkezésre állásáról beszél.
Magyarországon van 100 ezer alvási apnoe-ban szenvedő honfitársunk, akinek ilyen gépre van szüksége. Nos ők biztosan nagyon fognak örülni.
Ámbár valóban lehet kórházban hasznát venni. CPAP berendezéseket használnak például keringési rendellenesség esetén, amikor a vér oxigéntartalmát magasan kell tartani. Egyébként CPAP készülékkel való ellátottság nem olyan vészes, rengeteg van otthoni használatban. Összekeverni a valódi koronavírusos intenzív ellátáshoz kapcsolt lélegeztető gépekkel... khmmm. Miért nem kérdeznek meg egy orvost? Én értem hogy nehéz, vagy inkább nem lehet most invazív lélegeztetésre alkalmas gépet venni és drága is.... Csak háááát... Szóval azt kívánom Neked is, ne ezzel próbáljanak megmenteni, ha esetleg odakerülnél!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html