Elhibázott a kormány elképzelése és kommunikációja az egészségügyi szolgálati jogviszony átalakításáról az orvosok többsége szerint - ezt írta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) egy Pintér Sándornak címzett levélben. A MOK egy felmérést végzett az orvosok körében a kormány terveiről, ez után fordultak a belügyminiszterhez - tudta meg a portál.

A kormány azt kommunikálta, hogy a törvény és a végrehajtási rendeletek kidolgozásába bevonta a kamarát. A MOK most azt írta: a törvény kidolgozásába nem vonták be őket, a végrehajtási rendeletek kidolgozásához pedig "sürgősen valódi egyeztetésekre van szükség". Ezért arra kérik Pintért, hogy még a hét végéig küldje meg nekik az egyeztetések pontos menetét.

A kormány intézkedései váratnak magukra. Olyan helyzetbe hozzák az orvostársadalmat, ami nem csupán méltatlan, hanem a biztonságos betegellátást veszélyezteti - áll a kamara levelében. Arról is írtak: miközben a kórházban és lélegeztetőgépen lévő betegek száma egyre nő, a COVID osztályok kritikus állapotú betegeit már szemészek, pszichiáterek és fogorvosok látják el.