A konzulátus egyre több problémával találkozik a magyarok nagy-britanniai munkavállalásával kapcsolatban, ezért arra hívják fel a figyelmet: jelentősen csökkentek annak esélyei, hogy a kiutazó magyarok találnak munkát. A kiutazók komoly problémákkal szembesülhetnek, különösen akkor, ha a hosszabb tartózkodásra nincs megfelelő anyagi fedezetük - közölték. Kiemelték: Nagy-Britanniában az álláskeresőnek kell gondoskodnia saját és családja fenntartásáról már a munkakeresés ideje alatt is, ha pedig próbálkozásai nem járnak sikerrel, magának kell fedeznie hazautazásának költségeit.

Külföldi munkavállalásra csak azok vállalkozzanak, akik elfogadható szinten beszélik az angol nyelvet, munkavállalási terveiket alaposan előkészítették, megbízható szerződés van a kezükben, és elegendő pénzzel rendelkeznek a munka megkezdéséig, illetve az első fizetés folyósításáig - hangsúlyozták. Megjegyezték: az induláshoz szükséges pénzösszeg a tartózkodási helytől, valamint a szálláshely minőségétől függően hozzávetőlegesen 350-500 ezer forint, ez az összeg azonban csak akkor elég, ha az álláskereső a kiérkezést követő első hónapban elkezd dolgozni, a szállásköltséget ugyanis előre kell kifizetni.

A konzulátus kiemeli: "még egy biztos munkalehetőség esetén is érhetik kellemetlen tapasztalatok a munkavállalókat", ezért célszerű legalább annyi pénzt tartalékolni, amennyiből szükség esetén haza lehet utazni. Ha a hazaút költségeit az álláskereső nem tudja fedezni, akkor "kizárólag (magyarországi) rokonaira, ismerőseire számíthat, mivel a konzulátus a hazajutáshoz nem tud anyagi segítséget nyújtani, és átmeneti szállást sem tud biztosítani".

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a konzulátusnak nincs lehetősége arra, hogy egy munkalehetőség valódiságáról vagy egy konkrét cégről információkat szerezzen, ezért javasolják, hogy a kiutazás, illetve a munkaszerződés aláírása előtt az álláskeresők próbáljanak meg az interneten minél több információt gyűjteni a munkáltatóról, illetve internetes fórumokon lépjenek kapcsolatba olyanokkal, akik az adott vállalatnál dolgoznak.

A konzulátus figyelmeztetése arra is kitér: több magyar állampolgár találja magát olyan helyzetben, hogy a munkáltató az aláírt szerződés ellenére sem hajlandó kifizetni a teljes munkabért, vagy más módon szegi meg a megállapodást. Ilyen esetekben a konzulátusnak nincs módja az ügyben eljárni, hanem a brit munkaügyi tanácsadó szervezet (ACAS) nyújthat felvilágosítást - hangsúlyozzák.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője az MTI érdeklődésére közölte, a közösségi oldalon megjelent szöveg a tárca anyagai alapján készült általános tájékoztató. Megjegyezte: Nagy-Britanniában becslések szerint legalább 100 ezer magyar él.