Nagy-Britanniába költözne? - Itt a konzuli figyelmeztetés

A Nagy-Britanniában munkát vállalni készülő magyarokat figyelmeztetik a várható nehézségekre a londoni konzulátus munkatársai Facebook-oldalukon, egyebek mellett kiemelve, csökkent az esélye, hogy találnak munkát.
MTI, 2013. április 19. péntek, 16:02
Fotó: Napi.hu

A konzulátus egyre több problémával találkozik a magyarok nagy-britanniai munkavállalásával kapcsolatban, ezért arra hívják fel a figyelmet: jelentősen csökkentek annak esélyei, hogy a kiutazó magyarok találnak munkát. A kiutazók komoly problémákkal szembesülhetnek, különösen akkor, ha a hosszabb tartózkodásra nincs megfelelő anyagi fedezetük - közölték. Kiemelték: Nagy-Britanniában az álláskeresőnek kell gondoskodnia saját és családja fenntartásáról már a munkakeresés ideje alatt is, ha pedig próbálkozásai nem járnak sikerrel, magának kell fedeznie hazautazásának költségeit.

Külföldi munkavállalásra csak azok vállalkozzanak, akik elfogadható szinten beszélik az angol nyelvet, munkavállalási terveiket alaposan előkészítették, megbízható szerződés van a kezükben, és elegendő pénzzel rendelkeznek a munka megkezdéséig, illetve az első fizetés folyósításáig - hangsúlyozták. Megjegyezték: az induláshoz szükséges pénzösszeg a tartózkodási helytől, valamint a szálláshely minőségétől függően hozzávetőlegesen 350-500 ezer forint, ez az összeg azonban csak akkor elég, ha az álláskereső a kiérkezést követő első hónapban elkezd dolgozni, a szállásköltséget ugyanis előre kell kifizetni.

A konzulátus kiemeli: "még egy biztos munkalehetőség esetén is érhetik kellemetlen tapasztalatok a munkavállalókat", ezért célszerű legalább annyi pénzt tartalékolni, amennyiből szükség esetén haza lehet utazni. Ha a hazaút költségeit az álláskereső nem tudja fedezni, akkor "kizárólag (magyarországi) rokonaira, ismerőseire számíthat, mivel a konzulátus a hazajutáshoz nem tud anyagi segítséget nyújtani, és átmeneti szállást sem tud biztosítani".

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a konzulátusnak nincs lehetősége arra, hogy egy munkalehetőség valódiságáról vagy egy konkrét cégről információkat szerezzen, ezért javasolják, hogy a kiutazás, illetve a munkaszerződés aláírása előtt az álláskeresők próbáljanak meg az interneten minél több információt gyűjteni a munkáltatóról, illetve internetes fórumokon lépjenek kapcsolatba olyanokkal, akik az adott vállalatnál dolgoznak.

A konzulátus figyelmeztetése arra is kitér: több magyar állampolgár találja magát olyan helyzetben, hogy a munkáltató az aláírt szerződés ellenére sem hajlandó kifizetni a teljes munkabért, vagy más módon szegi meg a megállapodást. Ilyen esetekben a konzulátusnak nincs módja az ügyben eljárni, hanem a brit munkaügyi tanácsadó szervezet (ACAS) nyújthat felvilágosítást - hangsúlyozzák.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője az MTI érdeklődésére közölte, a közösségi oldalon megjelent szöveg a tárca anyagai alapján készült általános tájékoztató. Megjegyezte: Nagy-Britanniában becslések szerint legalább 100 ezer magyar él.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

aleva, 2013.04.21 15:34

@Zodiakus: Olvasgassunk már egy kis történelmet. II. Lajos magyar király aki 1526-ban a Csele patakba fulladt, és azóta is gyászoljuk könnyek között ereiben mennyi "magyar" vér csörgedezett? Hát nem sok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.04.21 13:57

@VoIe: "Olyanok vannak, akik magyarkent a magyarokat huzzak le, beloluk elnek, raadasul nem is rosszul."
-Magyarnak a másik magyar a legnagyobb ellensége!
Ez van,már ezer éve!És nem jobb és bal oldal,kommunista,nyilas,demokrata,szocialista,kereszténydemokrata.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2013.04.21 13:00

@VoIe: Nem fényeztem senkit. Mer én meg az nem érdekel. / szándékosan fogalmaztam így./ Miért is haragudnék Rád? Sokan foglalkoznak a kivándorlók segítésével, ha Te nem, hát nem. Az is egy munka. Kinek mit jelent az hogy élhető? Mindenkinek mást. A politika csak egy dolog, de sok minden más is van. A világ változik, majd megszokjuk, ha először furcsa is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2013.04.21 11:42

@aleva: "De az információim első kézből vannak."

En meg itt elek evek ota, baratnom is, ocsem is, az o baratnoje is, haverom a felesegevel es ket gyerekkel, es meg sorolhatnam. De te nyilvan jobban tudod mi van itt, hisz elso kezbol kapod a tuti infokat :)

"Vannak itt olyanok akik abból csinálnak pénzt, hogy a kivándorlóknak segítenek."

Ezt is rosszul tudod. Olyanok vannak, akik magyarkent a magyarokat huzzak le, beloluk elnek, raadasul nem is rosszul. Segiteni maximum a baratok-rokonok szoktak itt egymasnak, hogy az otthoniak ki tudjanak jonni. En is igy tettem, mikor haver jelezte, hogy lassan alapeto elelmiszerekre nincs penzuk. Inteztem neki munkat, szallast, majd fel evvel kesobb egy ketszobas lakast, hogy ki tudja hozni az asszonyt es a ket gyereket.

"De én rád egyáltalán nem haragszom."

Felolem haragudhatsz ram, magasrol lesz@rom :)

"Inkább azokra akik ilyen birka belépési szerződést kötöttek."

Erdekes, eddig mindig viktatorekat fenyezted, megsugom, a csatlakozas nagy reszt ok targyaltak le.

"Ezzel is becsapták a népet."

Szerinted talan igen, en nem erzem magam becsapva, sot, ha nem a ket tolvaj banda valtogatna egymast, akkor Mo. mar egy elheto orszag lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.04.21 10:11

@szkiita: ???

Értelem? Érv??? Sehol???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html