Nagy István: 7537 milliárd forint érkezik vidékfejlesztésre 2027-ig

7537 milliárd forint érkezik a magyar vidék erősítésére, fejlesztésére a Közös agrárpolitika (Kap) uniós és hazai forrásai révén 2027-ig - mondta Nagy István hétfőn az Agrárminisztériumban.
K. Kiss Gergely, 2021. január 18. hétfő, 14:33
Fotó: Pixabay

Az agrárminiszter szerint a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a vidéki települések szempontjából történelmi jelentőségű döntés, hogy Magyarország az Európai Unióban adható legmagasabb mértékű nemzeti társfinanszírozást biztosítja nemzeti költségvetéséből az uniós vidékfejlesztési források mellé.

A Kap vidékfejlesztési pillérén keresztül érkező forrásokat így 2021-től a kormány - a korábbi évek 17,5 százalékos támogatása helyett - 80 százalékkal egészíti ki. A kormány döntése azt jelenti, hogy az elkövetkező hét évben 4265 milliárd forintot fordítanak a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére.

A Kap másik pillére, a jövedelempótló támogatások révén pedig további 3272 milliárd forintnyi, 100 százalékban uniós forrásból segítik a hazai mezőgazdasági szereplőket - idézi az MTI.

Nagy István kiemelte: a források felhasználása tekintetében két szakasz következik.

Az első szakasz azt jelenti, hogy már 2021 első felében meghirdetik azokat az új programokat és felhívásokat, amelyekre lehetőség van a 2014-2020 közötti szabályok alapján. Az uniós szabályozás 2023-tól változik, az idei és a 2022-es év átmeneti lesz, ugyanakkor a nemzeti társfinanszírozás jelentős megemelése már erre a két átmeneti évre is vonatkozik és az új költségvetési keret terhére már meghirdethetők új pályázatok.

A második szakasz pedig az, hogy a 2023-2027 közötti időszak tekintetében a Közös agrárpolitika stratégiai tervében rögzítik a felhasználás pontos irányait és tartalmi elemeit.

Mindkét esetben széles körű társadalmi konzultációt bonyolítanak majd le, bevonják az érdekelteket a munkába, hogy a magyar vidék lehető legtöbb szereplője érezze magáénak és a maga hasznára válónak a terveiket, elképzeléseiket - fűzte hozzá.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke emlékeztetett, hogy a 2018-ban kiadott, többéves fejlesztési javaslatcsomagukban részletesen kifejtették, hogy melyek azok a lépések, amelyek elengedhetetlenek tagjaik versenyképességének javításához. Ennek egyik sarkalatos pontja a fejlesztési források bővítése, a nemzeti társfinanszírozás növelése a vidékfejlesztési pillérben.

A NAK üdvözli a kormány döntését, miszerint rendelkezésre bocsájtotta azokat a nemzeti forrásokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az elmúlt évtized agrárgazdasági sikereit a következő évtizedben is az agrárium még dinamikusabb fejlődése kövesse - jegyezte meg.
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) elnöke szerint ahhoz, hogy ezt a hatalmas összeget valóban a gazdák érdekében okosan használják fel, komoly szervezettségre és összefogásra van szükség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

toferi41@freemail.hu, 2021.01.18 15:46

Ha lehívják ennek a támogatásnak az országgyűlési választásokig a több mint a felét, és a pályázatokat is kiírják és azokat el is bírálják, akkor a vidéken csak egy legény lesz talpon a vásztásokon, a FIDESZ!Most ott már a gazdáknak nem kell krumplit gyűjteni meg búzát, mert ennyi támogatást ezek a gazdálkodók soha nem láttak egész életükben!Vidéken aki nem gazda, mert nincs földje, az jóformán helyben csak gazdáknál tud elhelyezkedni, csak onnan kaphat munkát, és csak így tudják a családjuk megélhetését biztosítani.Aki nem a gazdákat támogató fideszes jelöltre szavaz annak az álla felkopik, mehet a városba segédmunkát végezni!Ez olyan intézkedés mint az előző választáson a rezsi költségek csökkentése volt, aminek a hátul ütőjét az egész ország most is szívja, mert a közszolgáltatók az alacsony rezsiköltségek miatt nem tudtak karbantartani,meg nem tudtak fejleszteni. A szolgáltató művek leamortizálódtak, és most illetve már régóta ezek közül a cégek közül sok állami támogatás nélkül már működni sem nagyon tudnának!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2021.01.18 15:08

Másik hír "Tiborcz István biogazdálkodó őstermelőként kapott uniós támogatást".
Kétségem sincs afelől, hogy jó helyre fog menni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html