A Budai Központi Kerületi Bíróság már december 3-i végzésével - az ügyészi indítvánnyal egyezően - elrendelte Nagy János bűnügyi felügyeletét az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb 2021. április 1-jéig. A bíróság azt is előírta, hogy volt helyettes államtitkár mozgását a rendőrség nyomkövetővel ellenőrizze - derül ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából, amelyet Varga László, a Magyar Szocialista Párt képviselője kérdésére adott a korrupciós ügy kapcsán, amit a hvg.hu vett észre.

Az ügy előzménye, hogy december 2-án a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség bejelentette: hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást a földügyekért felelős helyettes államtitkár, Nagy János ügyében. Az eddig ismert részletek alapján 2020 nyarán egy vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó pályázati úton igénybe vehető állami támogatással új mezőgazdasági vállalkozás beindítását tervezte. A megalapozott gyanú szerint a vállalkozó jogtalan előnyt ajánlott azért, hogy egy magas rangú minisztériumi tisztségviselő hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat sikeres elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez.

A vállalkozó a hivatali befolyás érvényesítésével elnyerni tervezett több száz millió forintos, vissza nem térítendő támogatás miatt várhatóan sikeres cégből 5 százalékos tulajdonrészt ajánlott a minisztériumi tisztségviselőnek. A vezető beosztású hivatalos személy az ajánlatot elfogadta, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban megszerezte.

A legfőbb ügyész válasza szerint két embert hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben, de az illetékes ügyészség okiratokat és nyilvántartási adatokat szerzett be, kutatásokat és motozásokat hajtott végre, továbbá tanú- és gyanúsítotti kihallgatásokat tartott.