A tavalyi 6 százalékos visszaesés után az idei év sokkal jobb lesz, 5-6 százalék közötti növekedés sem elképzelhetetlen, 2022-ben pedig akár 6-7 százalék közötti növekedésre is lehet - mondta az Inforádiónak adott interjúban Nagy Márton miniszterelnöki gazdasági főtanácsadó, a jegybank volt alelnöke.

Ez a gyors növekedés azt jelenti, hogy a hátunk mögött fogjuk hagyni a szomszédos országokat, újra a régió éllovasai lehetünk a válság után. Ez lényegében két dolognak köszönhető: egyrészről nagyon jó a magyar válságkezelés, ami beruházásközpontú, másrészről pedig a gazdaság 2019 végére olyan állapotba került, hogy amikor a válság jött, nagyon válságálló gazdasággal találkozott, így a helyreállási képessége a gazdaságnak nagyon gyors lesz.

A kulcs az átoltottság

Mindennek az az alapja, hogy milyen gyorsan tudjuk átoltani a népességet és mikor lehet kinyitni. A tavalyi harmadik negyedéves GDP azt mutatja, hogy a gazdaság ténylegesen helyre tud állni. Ennek előfeltétele a minél gyorsabb és minél szélesebb átoltottság.

Vissza fogjuk kapni az életünket a válság előtti állapotban, és a gazdaság az akkori szerkezetben fog folytatódni

- mondta Nagy.

Tíz év konszolidációja veszett el, de szükséges volt

A legfontosabb kihívás most a gazdaság újraindítása, ebben elsődleges a beruházások ösztönzése, hogy visszatérhessen a 2019 előtti pálya, 2010 és 2019 között 25 százalék fölött volt a beruházási ráta. Ebben a legjelentősebb lépés az állami és a családi beruházások ösztönzése.

Jelen pillanatban a válságkezelő eszköztár közel teljes. Ugyan elképzelhető, hogy lesznek még további lépések, de Nagy szerint jól állunk.

Az újraindulás biztosításához szükségszerű volt, hogy tetemes kiadásokat vállaljon az állam. Ha nincs a válság, akkor 64 százalékos államadósság is kialakulhatott volna, ehelyett 82 százalék lett a GDP-arányos mutató 2020-ban. Tíz év konszolidációját, ha így nézzük, egy év alatt elvesztettük, de valójában ez egy nagyon szükséges lépés volt - emelte ki.

Európában ugyanekkorát ugrott az államadósság. Ha így nézzük, relatív előnyünk az Európai Unióhoz képest megmaradt, és ez egy nagyon fontos dolog. Most önteni kell a pénzt a gazdaságba, főként gazdaságfejlesztésre és ezen belül is állami és családi beruházásokra. A válság elvitt 18 százalékpontot, de ez nem egy egyensúlytalanság, nem egy fiskális alkoholizmus, ami 2010 előtt volt jellemző, hanem alapvetően a válságkezelés eredménye.

Vezérszerep jut az ingatlanfejlesztésnek

Az állami beruházások ebben az évben és jövő évben is uralni fogják a gazdaságot, viszont ez nem azt jelenti, hogy kiszorítja a magánberuházásokat. Sőt, segíti, hiszen az út végén magánberuházásokat fog ösztönözni. Az állami beruházásokat gyorsan kell megvalósítani, hogy a növekedési hatás is minél gyorsabban megjelenjen.

Az ingatalnpiac lehet a növekedésben egy fontos szektor. Az a fontos, hogy itt is minél hamarabb megjelenjen a növekedésben ez a hatás, egy új lakás építésének az adminisztratív terhei, az engedélyezés és a kivitelezés a lehető leggyorsabban valósuljon meg. Magyarországon sajnos ez 18 hónap átlagosan. Nagy szerint jó lenne ezt leszorítani. Az otthonteremtési programtól azt várják, hogy körülbelül 150 ezer család tudja majd felújítani a lakását a következő két évben, és évente 5000 új lakás épül pluszban.

Az építőanyag-iparban nagyon sok magyar cég van, de az éves árbevételnek az 56 százalékát a külföldi cégek adják, és ők nagyok, mondjuk, öten vannak. A magyar cégek meg több százan, tehát kicsik, mérethatékonytalanok, szétaprózódott a struktúra. Konszolidálni kell a piacot, és ki kell fehéríteni ezt a szektor, amire köztudottan jellemző a szürkegazdaság jelenléte.

Soha nem látott pénzek jönnek a következő években

Az uniós helyreállítási alapból 6000 milliárd, a normál költségvetésből 9000 milliárd érkezhet, tehát összesen 15 ezer milliárd forint. Ennyi pénz sosem állt rendelkezésre, és ha mindehhez még hozzájönnek az elérhető hazai források, az kiad összesen 50 ezer milliárdot, ami az össztermék 100 százalékának megfelelő összeg.

Nagy szerint egyértelműen látszik, hogy pénz van, és az a lényeg, hogy jól kell elkölteni. A lényeg, hogy a kulcsfontosságú területekre minél hamarabb menjen minél több forrás, hiszen így lehetséges a legnagyobb hatást kifejteni a teljes költségvetési ciklus egészére vetítve.