Nagy a baj a magyar nyugdíjrendszerrel - a többség rosszul fog járni

A koronavírus-járvány utáni helyzetben joggal elégedetlen az idős emberek többsége. Sokuknak a megélhetése került veszélybe, a nyugdíjak között az utóbbi években kialakult egyre durvább különbségek miatt pedig nő a feszültség a társadalomban. Alapjaiban kellene változtatni a nyugdíjrendszeren - mondta Barát Gábor, az ONYF volt vezetője a 168 Órának.
Domokos László, 2020. július 14. kedd, 10:11
Fotó: Getty Images

Az utóbbi években, és pláne az idén, sok mulasztást gyűjtött be az Orbán-kormány a nyugdíjasokkal szemben. Bár 2021-ben várhatóan jobb helyzetbe kerülnek a nyugdíjasok, mint 2020-ban, ez nem véletlen, mert választások előtt kicsit jobban odafigyelnek rájuk - mondta Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) volt vezetője a hetilapnak.

A szakértő szerint a 13. havi nyugdíj fokozatos visszavezetése csak szépségtapasz. A a korábbi években a különböző időpontokban nyugdíjba mentek között kialakult különbségek kezelésére nem alkalmas, továbbá csak minimálisan befolyásolja a nyugdíjak és a bérek viszonyát, ráadásul a milliós nyugdíjasoknak is jár, ezzel csak a feszültséget növeli a nyugdíjas társadalomban. Korrektnek tartottam azt a felmerült javaslatot, amely szerint minden nyugdíjas az átlagnyugdíj összegét kapná meg, hiszen a 13. havi nyugdíj mögött elvileg nincs szerzett, illetve vásárolt jog. A kialakult és növekvő ellentmondások miatt nem zárom ki, hogy 2022 után finomítanak a jogosultság, illetve a kifizetés módszerén - tette hozzá az ONYF egykori első embere.

Az általános fogyasztói kosár - de még a nyugdíjasokra vonatkozó fogyasztói árindex is - jelenleg képtelen követni a nyugdíjasok egyes csoportjainak vásárlási szokásait, szerkezetét. Mindezek miatt sokáig bíztam abban, hogy legalább az igen alacsony összegből élő, feltehetően idősebb emberek kapnak egyszeri juttatást. Mára világossá vált, hogy a magyar kormány ilyen pluszpénz nélkül akarja letudni a vírus okozta válsághelyzetet. Sokatmondó és megdöbbentő az MNB kimutatása a válsághelyzetben támogatott társadalmi csoportokról: a nyugdíjasokat ne keressék benne. Ha valami csoda nem történik, akkor a nyugdíjasok idén csak a novemberi kiegészítő nyugdíjemelésre számíthatnak.

Már korábban indokolt lett volna visszahozni az úgynevezett vegyes indexálást. Erre azonban sok esélyt nem látok, miután a kormány mereven elzárkózik tőle, megelégszik a feltételes nyugdíjprémiummal.

Most arra lenne szükség, hogy még júliusban egyszeri, 20-25 ezer forint juttatást adjanak az átlagnyugdíj összege alatti ellátásban részesülőknek. Ez még később is jó lenne, például novemberben, a nyugdíjprémium helyett

- mondta Barát Gábor

Hosszabb távon pedig sok lépésre volna szükség. A szakember szerint a nyugdíjrendszer egyes elemeinek változtatásával nem szabad sokáig várni - ilyen a nyugdíjjárulék-plafon visszaállítása, a megállapítás szabályainak finomítása, az öregségi nyugdíjkorhatár rugalmassá tétele szigorú feltételek mellett, a rokkantügy rendezése, valamint az indexálási módszer és eljárás átgondolása. A szociális hozzájárulási adó további csökkentését is újragondolnám - tette hozzá az ONYF vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.07.14 23:20

A nyugdíjasok elégedettek, ezért tartják hatalmon a kipcsak vajdát. Ha nem így lenne nem szavaznának rá. Egész nap nézik a trubadúrládát és kapják a nyakukba a csodálatosabbnál csodálatosabb híreket a narancspropagandától. Azt, hogy a vajda mennyiszer védte meg őket a mai napon is.

Amikor Káshler kiürített 35 ezer kórházi ágyat és hazazavarta a betegeket, akkor is javarészt nyugdíjast küldtek haza. De ez sem zavarja a nyugdíjast, mert igaz, hogy kidobták a kórházból, de aznap sem erőszakolták meg a migráncsok, akik egyébként nem akarnak Magyarországra jönni, hiszen nem beszélik a nyelvet, és ha már Pakisztánból idáig gyalogoltak akkor nem ez EU 2. legcsóróbb országában akarnak letelepedni, hanem Svédország, Németország, Hollandia vagy Anglia a célja ( a gyarmati múlt miatt amúgy is mind beszél angolul ), de erről a narancsmédia természetesen nem beszél, csak arról, hogy az egész világ Magyarországra akar bevándorolni, a narancsos menyországba.

A nyugdíjas tehát elégedett. Az állami TV-t nézte egész életében és erre a kis időre már nem kapcsol át sehova, nincs is nagyon hova, mert az állampárt bekebelezte a közéleti témákkal foglalkozó TV-k 90%-át és a maradék is inkább kussol, nemhogy erre a sorsra jusson. A nyugdíjas regionális lapokat olvasta eddig, azt meg teljesen felvásárolta a narancshorda, onnan is megy az agymosás.

A nyugdíjas tehát jól van lakatva nagyszerű hírekkel, kap néha egy kis rezsiutalványt, egyébként úgy jár, mint a cigány lova: " már majdnem leszokott az evésről, amikor éhen pusztult ".
Mert a boltokban az élelmiszerárak sajnos nincsenek tekintettel az elhazudott inflációs adatokra és sokkal jobban emelkednek, mint amennyivel a nyugdíjak....de ameddig propagandával is jól lehet lakatni a népet, addig minek nekik pénz adni.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MaTar, 2020.07.14 22:31

A magyar nyugdíjrendszerrel nincs semmi különösebb baj. Jelenlegi fedezeti rendszerében deficitről beszélni abszurdum. A nyugdíjbiztosítás költségvetési struktúrája értelmezhetetlen mid a kiadási, mind a bevételi oldalról. Az a szemlélet, hogy a létfenntartás kizárólag a havi nyugdíj összegének függvénye, elavult. Az elmúlt 30 évben a jövedelmi, vagyoni források oly mértékben változtak, hogy ez az adat alkalmatlan megalapozott következtetésekre. A nyugdíjrendszer viszont alapfunkciójának megfelel: arányosan honorálja az életpálya átlagos jövedelemét. Ma már az sem jellemző, hogy emberek nyugdíj mellett dolgoznak. Jellemzőbb, hogy a munka mellett nyugdíjat is kapnak. Ami megint csak rendben van. A munkajövedelmekhez viszonyított értékmegőrzés valóban problémás. Ennek mechanizmusát valóban mielőbb a jelenlegi társadalmi viszonyokhoz kell alakítani. Ugyanakkor valóban átgondolandó, hogy az átlagkereset tízszeresét meghaladó jövedelmek esetében indokolt e a felsőhatár nélküli feltétlen garancia. Amit korszerűsíteni kell, az az élethelyzettől függő szociális támogatási rendszer.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.07.14 21:47

@GundelZoltan69: A visszamenőleges emelést nem kéne alkalmazni Magyarországon, ha nem terveznék tendenciaszerűen alul év elején az emelést.

De kell a megerősítés többször is az öregedő agynak, ugye?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.07.14 21:46

@GundelZoltan69: khm...

A magyar nyugdíjrendszer jelenleg már deficites!
Vajon a most "bevezetett" 13. havi nyugdíj, kinek a nyugdíját is játssza éppen el???

Jah, hogy már nem éri meg azt 10 év múlva?

Utána a vízözön!???

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.07.14 21:13

Itt az új nyuggerhergelő. A héten biztosan lesz még.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html