Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan drágult a tej felvásárlási - és így a fogyasztói ára is - az európai piacokon. A magyar termékek viszont kivételt jelentettek, mert a hazai felvásárlási ár alacsony volt, amely azt eredményezte, hogy a gazdálkodóknak nem volt pénzük a megfelelő takarmányozásra, ami lenyomta a minőséget.

"A hazai feldolgozónál megkezdődtek a fejlesztések, ezt a folyamatot azonban megakaszthatja a nyomott áron beáramló, sokszor feltételezhetően áfacsalással behozott importtej" - magyarázta a napilapnak Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett ágazati megbeszélésen.

A problémát az jelenti, hogy újra megjelentek a boltokban a megkérdőjelezhető minőségű külföldi áruk. Az elmúlt években ebből már többször volt probléma az ágazatban, de ellenőrzésekkel, az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer bevezetésével, valamint szakmaközi együttműködéssel sikerült ezeket visszaszorítani. Két éve a boltok polcait már 83 százalékban hazai előállítású dobozos tejjel töltötték fel a kereskedők, míg 2011-ben ez az arány csak 15-20 százalék volt.

De a tejszakma arra gyanakszik, hogy újra baj van, melyet Mélykuti egy példán keresztül mutatott be: az egyik hazai nagykereskedő literenkénti 99 forintos áron kínál 11 hónapja Németországban gyártott, már csak alig egy hónapig eltartható, kínai felirattal ellátott UHT-tejet. Szerinte ezek lehajtják az árat, ami sem a termelőknek, sem a minőségre vágyó fogyasztóknak nem jó. Mélykúti megoldási javaslata a problémára, hogy a tartós és UHT-tejekre vonatkozó áfakulcsot mérsékelje a kormány. Miközben fokozottabb ellenőrzést kérnek.