Nagy a baj a munkahelyeken - mit lehet tenni?

Akár már néhány ezer forintos különbségért is hajlandóak munkahelyet váltani az üzemekben dolgozó betanított munkások, és arra is van példa, hogy fejvadászok a gyár kapuja előtt várják a kilépő dolgozókat, hogy átcsábítsák őket egy másik céghez.
Domokos László, 2018. május 30. szerda, 15:18
Fotó: Reuters

Új helyzet alakult ki a hazai munkaerőpiacon, míg korábban a nagy kínálat volt a jellemző, és a munkaadók válogathatták ki a legmegfelelőbb munkatársakat, addig ma már kemény versenyben tudják csak magukhoz csábítani a dolgozókat. Napjainkra versenyképességi faktorrá vált, hogy az egyes vállalkozások mennyire jók a munkaerő megszerzésében és megtartásában.

Az új helyzet egyik legnagyobb tanulsága az, hogy senkinek nem szabad arra várni, hogy külső fél, például a kormányzat oldja meg a gondokat. A munkaerő-piaci problémák kezelése a munkaadók, munkavállalók és a kormányzat közös felelőssége - mondta Pankucsi Zoltán, a Deloitte igazgatója, a kormányzati kapcsolatok és üzleti folyamatok kiszervezése csoport vezetője.

Ma már bevett gyakorlat a nagyobb cégeknél, hogy 70-80 kilométeres körzetből visznek embereket az üzemekbe. Ez tudatos toborzási tevékenységet feltételez és azt, hogy akár belsős hr-munkatársak, akár külsős szakértők járják a vidéket, és felkeresik a megfelelő helyeket, hogy toborozzanak. Célszerű a helyi rendezvényeken részt venni a cégeknek, hogy megismerjék a potenciális munkavállalók. Rendkívül fontos feltétel a napi buszjárat biztosítása is - tette hozzá Csépai Martin, a Deloitte Magyarország hr-igazgatója és hr tanácsadási vezetője. A távolabb élő munkavállalók bevonzását segíti a lakhatás támogatása, amelynek keretében a cégek a munkavállalóknak akár már a minimálbér 60 százalékát kitevő összeget is adhatnak adómentes támogatásként.

A hazai munkavállalók a bér mellett a stabilitást és a komfortos munkahelyi környezetet értékelik leginkább, amikor munkahelyet választanak. Célszerű olyan megoldásokat kialakítani a munkahelyen, amelyek ezt a komfortérzetet növelik. Például legyen ergonomikus a gyártósor, hogy a lehető legkisebb fizikai igénybevétellel járjon a munka, de a zárható öltöző, a wifi elérhetősége, a vállalati konyha minősége és a jó munkahelyi közösség is fontos megtartó erőnek számít. Ez azért is fontos, mert a tapasztalatok szerint a fizikai munkavállalók mintegy 50-60 százaléka tekinthető stabil magnak, akik hosszabb távon is lojálisak a vállalathoz, azonban 20-30 százalékuk akár pár ezer forintos különbségért is hajlandó váltani.

Persze nem csak fizikai munkásokat nehéz találniuk a termelő cégeknek, már a vezető beosztású dolgozók megszerzése is egyre nagyobb kihívás. Az ő esetükben a Deloitte Magyarország szakértői szerint a fő vonzerőt az izgalmas, érdekes, kihívást jelentő feladatok jelentik, de ezenkívül fontos tényező az anyagi juttatások között a céges autó, valamint az irodai munkakörök esetében a munkavégzés rugalmassága, akár home office lehetőség felkínálása.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

werinter, 2018.05.31 15:26

@Luftschutzbunker_Zwei: Nem akarlak elkeseríteni, de mielőtt beszólogatsz bárkinek is, csak mert egy hozzászólásban ejtett egy helyesírási hibát, utánanézhetnél hogyan is kell VALÓBAN helyesen leírni az adott szót.
Ez most nem jött össze, de majd legközelebb újra megpróbálhatod.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.05.31 15:12

@werinter: "Szóval ennyit a "nagy munka erőhiányról"

Munkaerő-hiányról. Nem tudom melyik egyetemen végeztél, de már a harmadik elemibe is túlzás volt átengedni...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

werinter, 2018.05.31 11:26

@Warlock: Szerintem manapság bárki elhúz a jelenlegi munkahelyéről ha egy kicsivel is jobbnak tűnő állás ajánlatot kap. Főleg amilyen röhejes bérekért képesek még mindig egyes munkáltatók elvárni, hogy bárki odamenjen dolgozni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2018.05.31 11:22

@werinter: "Lehet közben ő is szerez egy szakmát és 1 év múlva lép is. Viszont lehet a diplomás ember megszereti a céget,"

Valószínűségszámítás és statisztika. Ez a világ így működik, a "lehet hogy"-ra meg a "sose tudhatod"-ra komoly cég nem alapoz. Nagyobb valószínűséggel koccol le rövid időn belül egy diplomás, egy diplomát nem igénylő pozícióról... ilyen egyszerű.

"Szóval a mai Magyarországon ez elég izzadságszagú indok...
+ ha nem írom oda, hogy van diplomám meg is van oldva a probléma, vagy hogyan van ez? :D"

Semmi izzadtságszag nincs ebben, és nem csak Magyarországra érvényes, hanem minden fejlett gazdaságra. Amit leírtál, az egy módszer arra, hogy átverd a munkáltatót és nagyobb eséllyel megszerezz egy ilyen pozíciót. Kérdés hogy van-e értelme a hazugságnak... az én tapasztalataim szerint hosszú távon nem kifizetődő, hazugság hazugságot szül, és a végén az emberek csak belebonyolódnak a saját hazugságaikba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

werinter, 2018.05.31 11:15

@Warlock: És mégis miből gondolják a cégek, hogy lenne BÁRKI, aki szívesen dolgoznak 5-10-15 évig egy pozícióban? Még ha középfokú végzettsége is van az illetőnek, miért maradna ott jobban, mint aki diplomás? Lehet közben ő is szerez egy szakmát és 1 év múlva lép is. Viszont lehet a diplomás ember megszereti a céget, a környezetet és hajlandó ott maradni, nyilván magasabb beosztásba is szeretne kerülni. Ugyanez igaz lehet egy középfokú végzettségűre is.
Szóval a mai Magyarországon ez elég izzadságszagú indok...
+ ha nem írom oda, hogy van diplomám meg is van oldva a probléma, vagy hogyan van ez? :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html