Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tűzoltók bérrendezésének ügyét Belügyi Érdekegyeztető Tanács elé vinné Salamon Lajos, mivel véleménye szerint a fizetés nem arányos a munka nehézségével.

A kormány 2015-ben indította el a rendvédelmi életpályamodellt, ennek keretében 2019-ig átlagosan 50 százalékkal nőtt a tűzoltók illetménye. Az idén befejeződő program eredményeképpen egy kezdő tűzoltó nettó 180 ezer forint körüli összeget keres, az pedig még nem világos, mi lesz a folytatás - mondta a szakszervezet elnöke a rádióban.

Egyre kevesebben jelentkeznek tűzoltónak, miközben a korai nyugdíjba vonulás lehetősége is megszűnt. Az elmúlt években lassan már lasszóval kell fogni a fiatalokat, hogy tűzoltók legyenek, toborzókat kell tartani. Ez és a rendvédelmi szakmák is elvesztették a varázsukat azzal az intézkedéssorozattal, amit az elmúlt években a kormányok tettek. Gondolok első körben a szolgálati nyugdíj megszüntetésére: óriási gondok lesznek itt pár éven belül - fogalmazott Salamon Lajos.

Nehéz lesz elképzelni itt 55-60 év fölötti tűzoltókat, aktívan azt a munkát végezni, amit fiatalon tudtak. Nem véletlenül volt kitalálva a korai nyugdíjba vonulási lehetőség. Addigra az emberek teljesen elhasználódnak - magyarázta a szakszervezeti elnöke.