Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Országos hiánycikk a kanyaró, mumpsz, rubeola elleni kombinált, gyerekek számára kötelező, Priorix nevű védőoltás, és nem ez az egyetlen vakcina, ami nem elérhető az országban - idézi a lapot a nepszava.hu.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatai alapján a Priorixből várhatóan május végéig tart a hiány. Várhatóan április végén lesz ismét elérhető a kötelező védőoltás. Gond, hogy nem mindig sikerül megfelelően kalkulálni, hogy mekkora mennyiségre lesz szükség. Sok vakcina gyártása pedig akár két évbe is beletelik.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta: ez egy kötelező oltás, és a hozzá kapcsolódó közbeszerzés a Priorix-ra vonatkozik. Vagyis, azt kapják ingyen a házi gyermekorvosok, nem az M-M-R vaxot. Ezzel ugyan lehet helyettesíteni, de ilyenkor fel kell írni receptre, és a szülőnek ki kell váltani azt a patikában. Vagyis, a kötelező oltás máris fizetőssé válik. Az ára pedig 13 ezer forint körül mozog, ami nem kevés. A bürokrácia miatt azonban ez az egyetlen megoldás.

Kötelező oltások ugyan eddig nem maradtak el, de nem kapják meg időben a vakcinákat a háziorvosok. A Priorixből hiány van, a szamárköhögés, diftéria (torokgyík), tetanusz elleni Pentaxim oltás pedig rendre késve érkezik. A háziorvosoknak rengeteg plusz munkájába kerül, hogy megoldást találjanak. Előfordul, hogy egy másik házi gyermekorvosnak adnak a saját rendelőjükben elérhető oltásokból, hogy semmiképp ne legyen oltatlan gyerek.

Az OGYÉI táblázatából kiderült az is: továbbra sem elérhető a kisgyerekekre nagyon veszélyes rotavírus elleni Rotateq oltás. Így az a szülő, aki a háromból két vakcinát már beadatott a gyermekének, különösen nehéz helyzetbe került, hiszen már kifizetett 30 ezer forintot, helyettesítő készítményt nem használhat, és ha 8 hónapos koráig nem oltják be a gyermeket, akkor nem lesz védett. A vakcinából december közepe óta nincs elég, és nem is rendelhető. Korábban az OGYÉI azt ígérte, február végén már lesz elérhető készlet, ám ez nem valósult meg - írja a Vasárnapi Hírek.

Az agyhártyagyulladást célszerű halasztani

A megnövekedett igények miatt jelenleg hiány van az agyhártyagyulladás kórokozó baktériumának B törzse ellen védelmet nyújtó Bexsero oltásból is. Nem lehet kapni a Hepatitis B elleni, valamint a humán papillomavírus (HPV) elleni vakcinákat sem. A HPV elleni, kilenc komponensű oltóanyaghoz több mint öt hónapja nem férhetnek hozzá a magyarok. Azóta hiánycikk a Gardasil, ami egyébként védelmet nyújthatna a méhnyakrák és más ráktípusok kialakulásában is szerepet játszó HPV ellen.