Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon nehéz helyzetbe hozza az országot Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója- fogalmazott Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a rádióban.

Szavai szerint a főigazgatónak volt egy jó szakmai elképzelése a Biodóm megépítésére. A kormányzatot kereste meg az állatkert - egy teljesen fővárosi tulajdonú és fenntartású intézmény -, hogy támogassa ezt. A kormány szívesen támogatta a beruházást. Egy évvel később Persányi kérte a beruházási támogatás megemelését, és megígérte, hogy több árnövekedés nem lesz. Ennek tudatában a kormány összesen 45 milliárdot adott.

Tarlós István előző főpolgármester is felhívta az állatkert figyelmét, hogy többször ne forduljanak már pénzért - tette hozzá az államtitkár.

A kormány nem kért beleszólást, az állatkert vezetése önállóan irányított, ő írta ki a közbeszerzéseket.

Ezt követően azt hallotta a kormány Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármestertől, hogy hiányzik még 20 milliárd forint - tette hozzá Fürjes Balázs.

Mi tehetetlenek vagyunk

- mondta az államtitkár, aki szerint minden eszköz az állatkert vezetésének kezében van.

Fürjes Balázs úgy vélekedett: ha ennyi információ alapján, ilyen helyzetekben a kormány újra meg újra pénzt adna, akkor holnap az összes önkormányzat meg mindenki más nálunk kopogtatna, és gyorsan kiapadna a büdzsé.

Ez egy nehezen kezelhető helyzet. A kormány a maga támogatását már hozzá tette a projekthez, és örül, ha meghívják a megnyitóra - hangzott a konklúzió.

A fővárosnak a Biodóm-projekt befejezésére nincs pénze, arra meg aztán végképp nincs, hogy évi újabb egymilliárdba kerüljön a fenntartás. A Fővárosi Állat- és Növénykert fenntartása jelenleg is körülbelül ugyanennyibe kerül - lefordítva: minden egyes belépőjegyhez ezer forintot ad a főváros - mondta a napokban Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes a Napi.hu-nak.

Tüttő súlyos vezetői felelőtlenségnek gondolja, ahogy ez a beruházás idáig jutott, és elfogadhatatlannak tartja, hogy a mai napig nem kapott világos válaszokat az alap gazdálkodási kérdésekre: mennyibe fog kerülni, milyen bevétellel lehet kalkulálni, és hogyan alakulnak az üzemeltetés költségei. Az állatkerthez új gazdasági igazgatót neveztek ki annak érdekében, hogy mihamarabb tisztán lássanak. Miközben a főváros nem szeretné, ha befejezetlen torzó éktelenkedjen a város közepén, újabb tízmilliárdokat nem tud erre költeni.