Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A házi gyerekorvosi szakma történetileg kialakult rendszerével nem tud mit kezdeni az egészségpolitika. Elméletben, szakmailag a gyerekgyógyászathoz, szervezetileg pedig a háziorvosi rendszerhez tartozik, nincs önálló intézményesített formája, törvényi szabályozása, még csak az sincs leírva sehol, hogy az alapellátás része kell, hogy legyen. Egy olyan mix, ami hol ide, hol oda tartozik - fejtegette a házi gyerekorvosi rendszer működtetésének problémáit egy háttérbeszélgetésen Póta György HGYE elnök, aki szerint nem pénz, inkább szabályozás kérdése a megújítás.

Jelenleg ugyanis a fiatal orvosok számára egyáltalán nem vonzó ez a szakterület, a praktizáló házi gyerekorvosok kiöregednek, már most  40 százalékuk nyugdíjaskorú. Van olyan aktív házi gyerekorvos, aki 84 évesen viszi napi szinten a praxisát, s nem ő az egyetlen 80 feletti - emelte ki Póta György. Míg a kormányzat számos lépést tett a hiányzó háziorvosok utánpótlása érdekében, addig a házi gyerekorvosok kimaradtak ebből a körből - hangsúlyozta.

A nyugdíjazás miatt megürülő, betöltetlenné válik házi gyerekorvosi praxis praxisjoga 6 hónap után visszaszáll az önkormányzatra, amelyik utód híján (rendszerint ez a helyzet) megszünteti, beolvasztja azt a családorvosi praxisba, vegyes praxist kialakítva. Ezzel az adott körzetben megszűnik az önálló gyerekorvosi ellátás, s ebből a helyzetből már nincs visszaút.

Kép: Háziorvosi és házi gyerekorvosi ellátást helyben igénybe venni nem tudók járásonként 2016/KSH (Teljes képért kattintson!)

A folyamat mostanában felgyorsult,  a 24. órában vagyunk, hogy a szükséges intézkedésekkel megakadályozzuk a házi gyerekorvosi rendszer kihalását - fogalmazott a HGYE elnöke. Összesen 1500 házi gyerekorvosi praxis, és gyerekorvos működik az alapellátásban, s noha a betöltetlen praxisok száma nem sokat változott utóbbi időben, ez önmagában megtévesztő lehet, épp azért, mert a kiürülés után nagyon gyorsan jön a megszűnés. A praxisok száma 7-8 év alatt több mint százzal csökkent.

A változás, előrelépés érekében készített HGYE javaslatcsomag szerint egyszerű jogszabály módosításokkal, átcsoportosításokkal lehetne megerősíteni és életben tartani a szakmát - mondta Póta György.

Kulcskérdés ebben, hogy a megüresedés után a jelenlegi félév helyett öt évig ne szüntethessék meg a házi gyerekorvosi praxist. A jelenlegi rendszer fennmaradásával ugyanis az ország nagy részén meg fog szűnni házi gyerekorvosi ellátást.

Letöri a fiatal orvosok motivációját, hogy jelenleg egyforma a kompetenciaszintje a gyerekgyógyászatot 5 évig tanulmányozó, többéves alapellátásbeli gyakorlatot szerzett házi gyerekorvosnak, mint annak a családorvosnak, aki 4 hónapos gyerekgyógyászati tanulmányait az alapellátásban ki sem próbálta, csak a klinikai ambulancián  - alapellátásnak minősítve azt - szerzett néhány hónapos gyakorlatot. Póta szavai szerint ha az alapellátásban minél magasabb szintű definitív ellátást kell nyújtani, akkor a plusz szaktudást és annak alkalmazását a finanszírozásban is érvényesíteni kell. Ezt a pluszt ma a házi gyerekorvosok a saját zsebükből, idejükből önszorgalomból végzik.

A többletmunkáért járó többletfinanszírozás mellett a jogi szabályozás korrigálására szorul - tette  hozzá, a HGYE ezért javaslatot tett a képzési rendszer, benne a posztgraduális oktatás és a tutori rendszer átalakítására is.

A szükséges átalakítások között említette az orvosi igazolások rendszerét is, amellyel sok felesleges terhet lehetne levenne a háziorvosok válláról. A HGYE elnöke szerint iskolaidő alatt a házi gyerekorvosi rendelőkben megjelenők 30-40 százaléka valamilyen igazolással kapcsolatban keresi fel a praxist, iskolai szünetben ez a 30 százalék eltűnik a rendelőkből.

Mint fogalmazott, rengeteg olyan állapot van, ami mellett szerencsésebb, ha a gyerek pár napig nem jár közösségbe, de az ellátásához nem feltétlenül kell orvosi beavatkozás, illetve egy telefonos tanácsadás is megteszi. Ezeknek a gyerekeknek teljesen felesleges a betegek között ülni, egy újrafertőződést is kockáztatva, csak a papírért. A mostani rendszer Póta szerint  sem a betegeknek, sem a háziorvosnak, sem járványügyi szempontból nem szerencsés.

Európában ismeretlen, hungarikumnak számító elemként említett a házi gyerekorvosok házhoz járását, illetve az ezzel kapcsolatos elvárást is, ami  Póta György véleménye szerint szakmailag teljesen indokolatlan, pusztán kényelmi szolgáltatás. Előre megszabott tarifák mentén támogatandó lehetne, valójában azonban az orvosok nagy része azt szeretné, ha megszűnne a kijárás - hangsúlyozta.

Képünk forrása: Shutterstock