Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre nagyobb terhet raknak az önkormányzatok nyakába a közműtartozások, a hulladékgazdálkodással foglalkozó önkormányzati cégeknek 8-10 milliárd forintos hiányt kell kezelniük - idézte a Világgazdaság Schmidt Jenőt, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnökét. A kormány hat évvel ezelőtt befagyasztotta az árakat, tehát így a lakosság most is annyit (6-18 ezer forint/negyedév) fizet a szemétszállításért, mint 2013-ban.

A költségek azonban az elmúlt években folyamatosan nőttek: emelkedett a közszolgáltató cégeknél dolgozók fizetése, nőttek üzemanyagárak, az adók viszont nem csökkentek, tetemes költség a lerakodási adó és az útdíj is. A jelentős drágulást a hulladékgazdálkodó cégek - az átszervezések ellenére - a díjbefagyasztás miatt nem tudták követni.

Korábban is előfordult 5-10 százalék körüli hiány a be nem fizetett lakossági díjak miatt, de sosem érte el a jelenlegi, 20 százalék feletti szintet. A közszolgáltatást végző hulladékgazdálkodó cégek mintegy 60 százaléka veszteséges, a többi pedig körülbelül nullszaldós