Nagy a gond a dohányosokkal - nem tudják betartatni a törvényt

Bár a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásait már hat éve lehet alkalmazni, a betartatás annyira nem hatékony, hogy a megállóban dohányzók alig kockáztatnak valamit - írja a kormányközeli Magyar Idők.
Szász Péter, 2018. január 18. csütörtök, 09:54
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

A közösségi közlekedési eszközök megállóiban tilos dohányozni, ám a gyakorlatban ez a szabályozás mintha nem is létezne: nap mint nap látni dohányzókat és eldobott csikkeket a frekventált budapesti közterületeken - olvasható a lapban.

Az elmúlt években a kormányhivatal a népegészségügyi ellenőrzések során, illetve a rendőrség és a közterület-felügyelet kezdeményezésére szabott ki egészségvédelmi bírságot a megállókban történt dohányzásért.

Munkatársaik a megállóhelyeken, vasútállomásokon, pályaudvarokon 2013-ban 3150 ellenőrzést tartottak és 43 alkalommal bírságoltak több mint egymillió forint értékben. 2014-ben a 2288 ellenőrzésből 102 alkalommal, 2015-ben pedig 946 ellenőrzésből 94 alkalommal büntettek 2-2 millió forint körüli összértékben. (Az oroszok betiltották a csikk kidobását az autóból.)

Míg 2016-ban 8233 ellenőrzésből száznegyvenszer bírságoltak, tavaly hatékonyabbak voltak az ellenőrök, hiszen a 754 ellenőrzésből 111 volt eredményes; 2016-ban 2,8 millió, 2017-ben pedig 2,3 millió forint bírságot szabtak ki.

Ez azt jelenti, hogy 6 év alatt kevesebb, mint 500 dohányos bukott le.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fazakasl, 2018.01.18 17:52

Folyamatosan kell ellenőrizni - a nap 24 órájában! És keménynek lenni, mint a vídia!
Ha egyszer nem lehet dohányozni megállókban, aluljárókban, akkor oda bizony hatóság kell! Minden áron és hatékonyan !
Ha az autósokat folyton minden szarért meg lehet büntetni ha bárhol szabályt sértenek (és persze rajta is kapják őkat), akkor a rohadt bagósokat miért nem lehet?
A nem akarásnak csak nyögés a vége. Gyakran látom én is a baromarcú parasztokat, mikor nagyot szarnak a törvényre. Ha viszont a hatóság kiosztaná nekik a 30 ezres bírságokat, mindjárt más lenne a dohányosi helyzet!
A rendőrség, polgárőrség, közterület felügyelet és mindenféle rendészetek aktívabbak kell legyenek. Nem egy fűtött parkoló autóban vagy számítógépes irodában melegedni (avagy hűsölni), hanem végre a tettlegesség mezején!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

reszeloaladar, 2018.01.18 17:13

Nem biztos, hogy ez a legnagyobb gond. Egy buszmegállótól 5 métterre gond nélkül lehet szívni azt a szutykot. A kocsmákból és éttermekből sikerült kitiltani. Ennek kell nagyon örülni. Meg annak, hogy azt a legtöbben betartják kérdés és kérés nélkül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html