Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kampányban még zsákszámra öntötte a pénzt a Fidesz az egészségügybe, most meg visszaszedi, amit tud - tudta meg a napilap.

Novemberben 54,6 milliárd jutott a kórházak adósságrendezésére. Ezt követően további 7,6 milliárdot adtak egyszeri juttatásként a fogorvosoknak, majd áprilistól havi 130 ezer forinttal növelték az apanázsukat. Húszmilliárdot vitt el a költségvetési tartalékból az is, hogy az érdekképviseletek nyomására előrehozták a szakdolgozók korábban kialkudott 8 százalékos béremelését.

A most célkeresztbe került tartalék úgy keletkezett: a szociális hozzájárulási adót (szocho) tavaly öt százalékkal csökkentették, így a kórházaknak a tervezettnél kevesebb járulékot kellett kifizetniük az intézményekben dolgozók után. Ezt a különbözetet eddig nem költhették el, csak gyűjtögethették egy külön számlára.

Ez az összeg intézményenként mára akár több százmillió, összesen pedig akár húszmilliárd forint is lehet. A főigazgatók eddig azt remélték, hogy egyszer majd azt mondja valaki: fogják, és költsék el a kórházra. Miután már egy éve más utasítás nem jött, van olyan főigazgató, aki el is költötte.

Így a kórházfenntartó mostani felhívása meglehetős riadalmat keltett. A főigazgatók nem is értelmezik egyformán az utasítást: van aki szerint, ha törik, ha szakad, be kell fizetni a megtakarítást, és vannak, akik úgy vélik, amíg adóssága van a kórházának, addig nincs olyan pénze, amit nem terhel kötelezettség.

Megszólalt az ÁEEK

A 2017-es költségvetés tervezésekor nem volt ismert, hogy a szocho csökken. A központi költségvetés intézményei évente készítenek költségvetést, éves keretből gazdálkodnak, működésük fedezetét az államháztartási gazdálkodás szerint előirányzati rovatokon kapják a tényleges felhasználási célnak megfelelően. Az el nem költött szocho-megtakarítás visszautalása azt a célt szolgálja, hogy a kormány továbbra is átláthatóan, a valós szükségeknek megfelelően adhasson forrást azoknak az intézménynek és olyan célra, akiknek, amire ténylegesen szükségük van - közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK).

Fotó forrása: Shutterstock.