Nagy baj érik a Balatonnál a szezon előtt

A Balatonnál az idei turisztikai szezonban nagy hiány van a gyakorlattal rendelkező szakemberekből, elsősorban szakácsból, pincérből, eladóból, a helyzetet ugyan enyhíti a diákok nyári munkába állása, de szükség volna állami szerepvállalásra is - mondta Kertész Rezső ügyvezető társelnök a KISOSZ (Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete) dél-balatoni turisztikai szezonindító fórumán, szerdán Balatonszárszón.
Szász Péter, 2017. június 7. szerda, 17:29
Fotó: Pixabay

A fórumon a dél-balatoni kiskereskedelmi boltok, vendéglátó üzletek, büfék tulajdonosai és üzemeltetői kaptak tájékoztatást az aktuális jogszabályváltozásokról, várható ellenőrzésekről adóügyi, fogyasztóvédelmi, munkaügyi, élelmiszer-biztonsági témakörökben az adóhatóság és a kormányhivatal szakembereitől.

A KISOSZ javaslata szerint valamilyen ösztönzéssel vagy jogszabály változtatással kellene minél több álláskeresőt és közhasznú foglalkoztatottat a vállalkozói szférába irányítani. Célszerű lenne a Balatonnál olcsó munkásszállásokat létrehozni, és a munkavállalók szállítását szervezetten megoldani - vetette fel Kertész Rezső.

A szervezet társelnöke jelezte, a vállalkozók sérelmezik, hogy miközben a minimálbér növekedése jelentős pluszkiadás számukra, ezzel arányosan nem csökkentek a járulékterheik. A hiányzó munkaerő pótlásában is segítséget nyújtana egy 8-10 százalékos adó- vagy járulékcsökkentés - mutatott rá.

A vendéglátó üzletekben a kötelező szervízdíj bevezetésének ötletét a KISOSZ információi szerint a kisvállalkozók többsége elutasítja, Kertész Rezső megjegyezte, hogy a felvetésről nem volt semmiféle szakmai egyeztetés. (Olvassa el kapcsolódó cikkünket.)

Az éttermi vendéglátásban bevezetett áfacsökkentés értelmezésével kapcsolatban is több kérdés felmerült a fórumon. Kertész Rezső szerint szükség lenne az egyszerűsítésre, hogy a vendéglátók valamennyi helyben készített és kiszállított ételére terjedjen ki a kedvezményes áfa.

Hetesi Gábor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) somogyi igazgatóságának osztályvezetője arról tájékoztatott, hogy a hivatal az idén is főként a nyugtaadási fegyelmet, a szabályos foglalkoztatást, az árueredetet fogja ellenőrizni, és az üzletekben több forgalomszámlálást végeznek majd 4-5 órán keresztül, vagy akár egy teljes napon át. A honlapjukon előre fogják jelezni, hol és milyen ellenőrzést terveznek.

Szántó Vilmosné, a NAV somogyi igazgatóságának helyettes vezetője egyebek között arról számolt be, hogy kiemelten fogják ellenőrizni az idén a fizető-vendéglátók online pénztárgép használatát is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2017.06.12 09:31

HITELTELEN ÚJSÁGÍRÓK!
Már többször jeleztük, hogy ne adjanak teret a munkaadók hazugságainak, és járjanak utána a valóságnak.
Itt is megjelent cikk, hogy újságíró is jelentkezett árufeltöltőnek olyan boltba, akik rendszeresen sírtak, hogy nincs munkaerő. Mégsem vették fel a jelentkező újságírót, és kiderült, hogy volt elég jelentkező, még válogatni is tudtak.
NE HAZUDJANAK A MUNKAADÓK!
Eddig sem volt nagy becsületük a munkavállalói oldalról tekintve, de ezekkel a hazugságokkal már hiteltelenné, nyilvánvalóan hazuggá is váltak.
Inkább azt oknyomozza az újságíró, hogy a sírós munkaadó milyen körülmények között él.
Tényleg nem tud több fizetést adni a rá dolgozó melósnak?
De már mindnek yacht-ja van, meg több 10 millás autója, drága ingatlanjai, stb.
És szegénykém, nem tud többet fizetni. A napi költése több mint amit a melósnak ad egy hónapban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Norbertifor, 2017.06.12 08:02

Kezd lassan a hócipőm is tele lenni ezzel a nincs munkaerő dologgal! Ha valaki fejlődni akar illetve szolgáltatni akkor ahhoz meg kell fizetni a dolgozót! Teljesen rendben van, hogy nem lehet kizsákmányolni az embereket mert nem mennek el 100 ezer forintért robotolni amíg a kedves tulajdonosok 30 milliós járművekkel virítanak és sírnak, hogy nem tudják kigazdálkodnia bért! Vegyék tudomásul az erős fennmarad a gyenge és makacs elbukik! Teljesen magán jellegű vállalkozásokhoz amúgy mi köze van az államnak! Nem azért fizeti a maradék x millió ember az adót, hogy ők még jobban kihasználhassák a dolgozókat!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.06.07 21:19

Egyszerű ez, mint a faék! Tetszenének rendes bért fizetni, akkor lesz ember! Nincs itt szükség semmiféle állami szerepvállalásra. A tóparti vállalkozók két hónap alatt szeretnánek annyit kaszálni, mint mások egész évben. Rá kellene jönniük, hogy ez ma már nem megy, az év többi részében is dolgozni kell. A kétkezi munkások pedig nem hülyék: ma már nem hajlandók éjt nappallá téve szarér'-húgyér' dolgozni, tisztességesen meg kell fizetni őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2017.06.07 18:41

Béremelés megoldja a problémát. Esetleg a munkavállalók kikímélése, de mivel alig van ember (azért a rakás... amit fizetnek) így ez a verzió szóba se jöhet. Dolgozni kell sz.....-ig így kiesnek még azok is akik vannak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html