Egyre nehezebben működik a nyugdíjak megállapításáért és kifizetéséért felelős állami intézményrendszer, mert kaotikusan zajlik az idetartozó szevezetek átszervezése és a végsőkig túlterheltek a munkatársak - derül ki a Népszava cikkéből. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) és a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (NYUFIG) beolvasztását az Államkincstárba (MÁK) néhány hónappal későbbre tolták, de ez sem sokat segít a gondokon.

A napilapnak nyilatkozó alkalmazottak szerint a MÁK november elején sem lesz képes rá, hogy a megszokott határidőre kifizesse a nyugdíjakat. A kincstári dolgozók szerint az átszervezést nem készítették elő megfelelően, így lehet, hogy kéthavi nyugdíjat kapnak a nyugdíjasok az év végén.

Növelheti a fejetlenséget, hogy ezekben a hetekben kellene kiszámolni a kiegészítő nyugdíjemeléseket és most először a nyugdíjprémiumot, ami nagy feladat. Eközben mindkét szervezet dolgozói a végtelenségig leterheltek. A kincstár munkatársai már a sztrájk előkészítésén dolgoznak, a NYUFIG közalkalmazottainak azonban gyenge az érdekérvényesítő képességük.

Illetményalapjuk kilenc éve nem emelkedett és az utóbbi években minden természetbeni juttatást megvontak tőlük. Nem csupán a 13. havi bérüket törölték el, de már BKV-bérletet sem kapnak. Eközben egyre többet kell dolgozniuk és a mostani átszervezéssel kapcsolatban is csak egy biztos ígéretet kaptak: jövőre még nagyobb lesz a terhelés.