Nem tudott lendületet venni a kormányzás a 2014-es választások után, a kormány már munkaterveket sem alkot, amelyekből a nagyközönség fél évre előre láthatná mit szándékozik tenni az ország vezetése. Nem fogtak bele az oktatás, az államigazgatás és az egészségügy reformjába. Az egyes társadalmi rétegek érdekeinek sérelmeivel járó intézkedések meghozatalára már csak hónapok maradtak, mert a választási ciklus felétől már nem tanácsos a kormány imázsát veszélyeztető reformokba kezdeni.

Ez a konklúziója a Policy Agenda kutatóintézet legfrissebb jelentésének. Az elemzők sorra veszik az elmúlt másfél év történeseit. A választások után sokan a kormánypárton belül folyó hatalmi harcnak tudták be, hogy nem kezdődik el az érdemi munka. Emellett rá lehetett fogni a májusi európai uniós szavazásra, hogy ha fájdalmas döntéseket hoznak, akkor ezen rosszul szerepelhet a kormánypárt.

Esős nyár

Ezt követően jött 2014 esős nyara, majd az önkormányzati választás, amely előtt szintén kockázatos lett volna érdemi lépéseket tenni nagy társadalmi ellátórendszerek vagy az államigazgatás átalakításában. Ebben az időszakban már megjelentek az ezzel kapcsolatos szándékok a kormányzat kommunikációjában és államreform bizottság néven létrehoztak egy testületet a döntések előkészítésére.

Ezután kezdődött a kormány látványos mélyrepülése: egymást követte az amerikai kitiltási botrány, amelyben az USA hatóságai korrupció vádjával megtagadják a hivatalos beutazást egyes magyar köztisztviselőktől, majd tömegtüntetések indultak a kormány ellen, elsősorban az internetadó miatt. Ősztől tavaszig három időközi választást bukott el a kormánypárt.

Botrányos tavasz

Tavasszal csak a brókerbotrányokkal kapcsolatos intézkedések meghozatalára futotta a kormány energiáiból, illetve a bevándorlókkal kapcsolatos propaganda-hadjárat megindítására, amelytől népszerűségének visszaszerzését reméli. A menekültügy végül óriási problémává dagadt, de kezelése nem helyettesítheti a valódi kormányzást - állítják a kutatóintézet szakértői. Eközben a másfél év alatt százzal több kormányrendelet és törvény született, mint 2010 tavasza és 2011. nyár vége között.

Végül is három területen történt a szavazókat érintő változás az új kormányzati ciklusban. Ebből a vasárnapi zárva tartást és a magáncsőd intézményének bevezetését nem a kormány, hanem a Fidesz szatelit pártja, a KDMP kezdeményezte. A segélyezési rendszer átalakítása, amelyben több segélyt megszüntettek és a feladatokat rátolták az önkormányzatokra, inkább technikai változás a költségvetésben, mint reform.

Mintha káosz lenne

A Policy Agenda az irányítás hiányát látja abban, hogy a kormány 2014 tavasza óta nem készít féléves munkatervet, amelyben korábban bemutatták a nyilvánosságnak, hogy mit terveznek. Vannak ugyan szándékok ennek visszahozatalára, de egyelőre nem sikerült ezt a tervet megvalósítani.

Orbán Viktor kormányfő elmulasztott két lehetőséget arra, hogy felrázza a szundikálásából az államapparátust. A nyár első felében az OECD egészségüggyel és oktatással kapcsolatos országtanulmányai alapján konferenciát akart tartani, amelyen meghatározhatták volna a két terület reformjának céljait és lépéseit, tovább elindíthatták volna a bürokrácia csökkentését.

Kevés lesz

A menekültügy kommunikációja azonban mindent uralt, nem volt szükség a tettre készség újabb bizonyítására, ezért elhalasztották a dolgot augusztus végére. A hónap végén tartott kormányülésen azonban szintén nem történt semmi azon kívül, hogy lemondott az egészségügyért felelős államtitkár. A Policy Agenda elemzői szerint a következő lehetőség a Fidesz évadnyitó frakcióülése szeptember közepén. Ha ezen sem áll elő valamivel a reformok ügyében a miniszterelnök, akkor kifuthat az időből.

A szakértők szerint a menekültüggyel csak időt nyer a kormányfő, miközben nem képes megoldani kormányának tehetetlenségét, amit már a választók is jól látnak. Ez támaszthatja alá az augusztus utolsó hétvégéjén elszenvedett két tapolcai választási vereség. A kormányzati ciklus felétől, azaz jövő tavasztól már kockázatos lenne komoly átalakításokba fogni, mert a velük kapcsolatos felfordulást megéreznék a választók, míg a változások eredménye még nem fog látszani.