A költségvetési szervek tartozása májusban 104,9 milliárd forintra csökkent a Magyar Államkincstár adatai szerint, egy hónap alatt 11,2 milliárd forinttal csökkent az adósság. Az idei költségvetésben 60 milliárd forintot különítetek el a kórházi adósság rendezésre - holott csak a lejárt adósságok meghaladják a 72,2 milliárd forintot. A konszolidáció első lépéseként csökkent májusban a közintézmények tartozása, várhatóan ez a trend a következő hónapokban tovább folytatódik. Az adatszolgáltatásra kötelezett 677 költségvetési intézményből 392 küzdött kisebb-nagyobb adóssággal, vagyis minden második szervezet finanszírozási problémákkal küzd.

Az összes tartozásból a 30 nap fizetési határidő alatti 33,3 milliárd forint, a 30 és 60 nap közötti 18,4 milliárd forint, a 60 napon túli lejáratú 51,1 milliárd forint, az átütemezett tartozás (esedékessége megállapodás alapján későbbi időpontra lett átütemezve) pedig 2,1 milliárd forint.

A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás 10,2 milliárd forint. A tartozásállományból 72,2 milliárd forint (az összes tartozás 68,9 százaléka) az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket). Csak egyedül a Honvédkórháznak, vagyis a Magy Honvédség Egészségügyi Központjának a lejárt adóssága 4,7 milliárd forintra rúg - miközben a kórház a területi ellátási kötelezettsége mellett a fegyveres testületek egészségügyi ellátásért és a politikai elit kezelésért is felel. A hatalmas lejárt adósság ellenére a kórház megőrizte működőképességét, vagyis az ellátásokat a társadalombiztosítás és az állam helyett részben a beszállítók biztosítják.

A kórházak mellett a notórius nemfizetők közé tartoznak a kormányhivatalok, ahol a lejárt tartozás már meghaladja a 9,5 milliárd forintot, illetve az állami iskolafenntartó. A Klebelsberg Központ (KLIK) lejárt adóssága májusban 12 milliárd forintra emelkedett, vagyis egyetlen hónap alatt 1,8 milliárddal nőtt a lejárt tartozása, ez komoly finanszírozási problémákra utal.

A rendőrségek 1,5 milliárd forinttal tartoznak beszállítóiknak, de a legnagyobb adósok között vannak a nagy egyetemek is. A Debreceni Egyetem 5,6 milliárd forintos lejárt számlát görget maga előtt, a Pécsi Egyetem adóssága 3 milliárd forint, míg a Szegedi Tudományegyetem májusban 3,4 milliárdos adósságról adott számot, ami egy hónap alatt 484 millió forintos növekedést jelent.