Nagy felfutás a lakáshiteleknél

Egyre többen vesznek fel lakáshitelt, tavaly 42 százalékkal nőtt az új lakáshitelek száma az előző évhez képest - mondta Fülöp Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1 csatornán.
Napi.hu, 2016. március 22. kedd, 09:18
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt időszakban a háztartások vagyoni helyzetének javulása, a mérsékelt hitelkamat, valamint az új, igénybe vehető állami támogatások is érzékelhetően fokozták - a tavasszal egyébként is élénk - lakáshitel-felvételi kedvet.

A bankok felkészültek a hitelezés várható felfutására. Az ügyfeleknek a hétfőn hatályba lépett szabályozás értelmében legalább három nappal a szerződéskötés időpontja előtt meg kell kapniuk a szerződéstervezetet, a kézhezvételtől számított 15 nap gondolkodási idő áll rendelkezésre az ügyfélnek, hogy átgondolja, megfelelő-e a hitel.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a hitelfelvétel előtt érdemes több hitelintézet ajánlatát összehasonlítani. Ebben segítséget nyújt a jegybank több mint 600 jelzáloghitel feltételeit bemutató hitel- és lízingválasztó programja.

Érdemes rákérdezni még a hitel induló és egyéb költségeire (például az értékbecslés, a közjegyző díjára) a kamat mértékére, a kamatozás jellegére (fix vagy változó), a törlesztőrészletek nagyságára, a futamidő hosszára, illetve a kamat- és díjfeltételek lehetséges változásaira - mondta. Nagy segítség a hitelajánlatok összehasonlításához a hitel számos költségét összefoglaló teljes hiteldíj mutató is (thm) - fogalmazott.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK