Nagy hajrában a magyar parlament

A 2013-as költségvetéshez benyújtott utolsó kormányzati módosításokat tárgyalhatja hétfőn az Országgyűlés a végleges javaslat keddre tervezett elfogadása előtt. A letelepedési államkötvényről és az alaptörvény újabb módosításáról is vitáznak a képviselők.
MTI, 2012. december 9. vasárnap, 17:44
Fotó: Napi.hu

Az Országgyűlés hétfőn egyebek mellett több záróvitát is lefolytat, határozathozatal nélkül. Elsőként a kormány jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslata kerül terítékre. A frakcióknak 45-45 percük lesz értékelni az eredeti 1,6 százaléknál kisebb, 0,9 százalékos GDP-növekedésen alapuló új makropályát tartalmazó indítványt, amelyben a központi költségvetés hiányának 188 milliárd forintos növekedése ellenére is biztosítják a GDP-arányosan 2,7 százalékos eredményszemléletű államháztartási hiánycél elérését 2013-ban.

Magasabb infláció, nagyobb hiány, visszaeső beruházások

A kabinet előterjesztésében a korábbi 4,2 százalékosnál magasabb, 5,2 százalékos inflációval számol, az államháztartás központi alrendszerének hiánya pedig 653,877 milliárd forintról 841,834 milliárd forintra nő. A felülvizsgált prognózis szerint a beruházások 0,3 százalékos bővülés helyett 1 százalékkal visszaesnek.

A jövő évi költségvetéshez benyújtott utolsó módosításról, majd az így véglegessé váló büdzséről kedden szavaz a parlament.

Államkötvényért letelepedés

Ezt megelőzően hétfőn több más javaslat mellett záróvitát tartanak arról a kormánypárti kezdeményezésről is, amely létrehozná a befektetői letelepedés intézményét. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője zárószavazás előtti módosító javaslatában tovább pontosítaná, hogy a 250 ezer euró értékben magyar államkötvényt jegyző külföldiek milyen feltételekkel telepedhetnek le Magyarországon. Az előterjesztésről kedden dönt az Országgyűlés.

Ugyancsak a hét első napjának napirendjén szerepel az alaptörvény harmadik módosításának általános vitája. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az év eleje óta hatályos alkotmányt azzal egészítené ki, hogy a termőföld- és az erdőtulajdon megszerzésének és hasznosításának korlátait, feltételeit, a mezőgazdasági üzemszabályokat és "az integrált mezőgazdasági termelésszervezésre" vonatkozó rendelkezéseket sarkalatos, azaz kétharmados többséget igénylő törvény határozza meg.

Sürgősen döntenek a költségvetési salátatörvényről

A házelnök vasárnap délben elérhető napirendi javaslata alapján az Országgyűlés hétfőn dönthet az úgynevezett költségvetési salátatörvény kivételes sürgős tárgyalásba vételéről is, az összevont általános és részletes vitára ez esetben kedden kerülhet sor, míg a javaslatot december 17-én fogadhatják el. A kormány előterjesztésében módosítaná például a gazdasági stabilitási törvényt, a korábbi 2,2 helyett 2,7 százalékos deficitcélt előírva 2013-ra, továbbá itt szabályoznák, hogy a fővárosi önkormányzat Budapest bevételeinek 47 százaléka helyett 51 százalékában részesül, míg ennek megfelelően a kerületi önkormányzatok részesedése 49 százalékra csökken.

A nemzeti trafikokban szerencsejáték is lehet

Kedd délelőtt a jövő évi költségvetés elfogadása és a befektetői letelepedés intézményének létrehozása mellett megváltoztathatják a szeptemberben megszavazott trafiktörvényt, lehetővé téve a jövőben létrejövő nemzeti dohányboltoknak a sorsjegyárusítást és a fogadásszervezést.

A hét második napján szavazhatnak a honvédek jogállását szabályozó új törvényről, valamint a következő Polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) benyújtott több mint 180 módosító javaslatról is. Kedden a már említett költségvetési salátatörvény tárgyalása mellett a földtörvény sarkalatossá tételének részletes vitájára is sor kerülhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK