Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly decemberben az államháztartás 397,3 milliárd forintos többlettel zárt, így az éves pénzforgalmi hiány 1445,1 milliárd forint lett - miközben az éves előirányzat 1361 milliárd forint volt. A GDP pedig vélhetően 4,6 százalékkal nőtt a múlt év egészében - írta közleményében a Pénzügyminisztérium.

A múlt évben a költségvetés bevételei az adócsökkentések mellett is jelentősen tudtak emelkedni, többek a gazdaságfehérítő intézkedések nyomán: áfából mintegy 403 milliárd forinttal, szja-ból több mint 257 milliárd forinttal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból mintegy 266 milliárd forinttal, míg jövedéki adóból mintegy 90 milliárd forinttal több folyt be, mint 2017-ben.

2018-ban mintegy 1 430 milliárd forintot utalt át az EU - ebből 890 milliárd forint érkezett decemberben -, többek között a Széchenyi 2020 program megvalósítására. Ezzel szemben tavaly az uniós kiadások több mint 1886 milliárd forintot értek el, a költségvetés pedig továbbra is megelőlegezi a kifizetéseket - mondta a politikus.

Az államháztartás központi alrendszerén belül 2018 egészét tekintve a központi költségvetés 1368,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás (tb) pénzügyi alapjai 83,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 7,6 milliárd forintos többletet mutattak - részletezte Banai Péter Benő, a költségvetésért felelős államtitkár.

Az végén az egyes kiadási előirányzatoknál jelentkező megtakarítások lehetőséget adtak arra, hogy a kormány forrásokat csoportosítson át számos területre. Ez azonban nem veszélyeztette sem a hiánycél biztonságos tartását, sem az államadósság további csökkentését. A kormányzati szektor GDP-arányos uniós módszertan szerinti pontos hiánya legkorábban március végén lesz ismert - tette hozzá az államtitkár.

4,6 százalék lehetett az előzetes számok tükrében, miközben az uniós módszertan szerint számolt GDP-arányos államháztartási hiány 2 százalék körüli szinten maradt, ami kedvezőbb a múlt évre tervezett 2,4 százalékosnál.