A szerződéseket Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelenlétében Luxembourgban írták alá, hétfőn.

Megállapodást írtak alá arról is, hogy az Európai Unió saját beruházási bankja hozzájárul az EU jelenleg zajló magyar soros elnöksége alatt kidolgozott Duna-stratégia megvalósításához.

Az említett térségfejlesztési összegből 300 millió eurót a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) és a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) beruházásaira, 300 millió eurót a vidékfejlesztési program keretében (elsősorban az állattenyésztési és megújuló energiával kapcsolatos ágazatokban megvalósuló beruházásokra, valamint a fenntartható mezőgazdasággal, a falusi agrárturizmussal és a vidéki kulturális örökség védelmével kapcsolatos képzésekre), 80 millió eurót egyes kistérségek megközelíthetőségét javító kisebb projektek finanszírozására, és 55 millió eurót egészségügyi infrastruktúrával kapcsolatos beruházások támogatásra nyújtanak a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében.

A KÖZOP és KEOP keretében megvalósuló kiemelt beruházásokkal kapcsolatban a közlemény megjegyezte, hogy a közlekedési ágazat támogatásának célja a gazdasági versenyképesség, valamint a társadalmi és területi kohézió növelése Magyarországon a főbb közúti és vasúti hálózatok bővítésével, kiemelten támogatva a környezetbarát és fenntartható közlekedési eszközök alkalmazását.

A másik 300 millió eurós kölcsön "kedvezményezettjei leginkább az agrárturizmusban és vidéki örökségvédelemben érdekelt magánberuházók és önkormányzatok lehetnek; a kölcsönből elsősorban kisebb vidéki, mezőgazdasági és turisztikai infrastruktúra fejlesztésére irányuló projektek támogathatók az ország valamennyi régiójában".

A 80 millió eurós finanszírozás a térségi közúthálózat fejlesztéséhez járul hozzá, a transzeurópai közlekedési hálózatba becsatlakozó alsóbbrendű utak felújítására, szállító- és teherbíró-kapacitásának növelésére biztosítva forrást. A finanszírozás elkerülő szakaszok építésére is kiterjed egyes vidéki városokban, amelyeket jelentős átmenő forgalommal terhelt országos főutak szelnek át.

A bank 55 millió euróval támogatja regionális szakorvosi rendelőintézetek korszerűsítését, a kórházi szakorvosi ellátórendszer szerkezeti átalakításának előkészítését, valamint különböző orvosi-informatikai fejlesztéseket az összes magyar régióban.

A EIB az elmúlt két évben összesen 3,6 milliárd euró kihelyezéséről döntött Magyarország javára, a 2011-ben aláírt hitelszerződések összértéke pedig már most közel 900 millió euró.

Ami a Duna-stratégiával kapcsolatos megállapodást illeti, az együttműködés az infrastruktúra-fejlesztés, a környezetvédelem és a vállalkozások versenyképességének témakörére terjed ki.

Az elmúlt négy évben az EIB összesen 38 milliárd euróval segítette a térség országait, idén pedig már 10,3 milliárd eurót kaptak együttesen - derül ki a közleményből.