Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány az ország agrárképző helyeit egy intézményhez, a Szent István Egyetemhez (SZIE) vonta össze augusztustól. Az intézmény egyike annak a nyolc hazai felsőoktatási intézménynek, amely állami helyett alapítványi fenntartásba került, illetve kerül. A SZIE alapítványa és kuratóriuma január elsején áll fel.

"Mindannyian tudjuk, hogy egyetemünknek és annak jogelőd intézményeinek évek óta egyre nehezebb pénzügyi helyzettel kell megküzdeniük" - írja levelében a megbízott rektor, a kancellári feladatokat ellátó kancellárhelyettes és a Közalkalmazotti Tanács elnöke. A több éve folyamatosan csökkenő hallgatói létszám egyre súlyosbodó alulfinanszírozottsághoz és fokozatosan növekvő működési hiányhoz vezetett, a korábbi szervezeti modell pedig sok területen párhuzamosságokat, bürokratikus és nem költséghatékony folyamatokat eredményezett - idézte a levelet a 444.hu.

"Ezen felül a Covid-19 járvány tovább súlyosbította körülményeinket, így gazdálkodásunk a jelenlegi formájában fenntarthatatlanná vált." Az egyszeri leépítéssel megtakarított kiadások a vezetőség szerint már rövid távon is jelentősen javítják az egyetem pénzügyi helyzetét, lehetővé téve, hogy konszolidálják a költségvetést és "a folyamatos megszorítások helyett tartós fejlődési pályára állítsa intézményrendszerünket".

Augusztustól az új Szent István agrártudományi egyetem a gödöllői a Szent István Egyetem, a Kaposvári Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusának és a Pannon Egyetem Georgikon Karának integrációjával jött létre. Január 1-jétől  pedig már állami helyett alapítványi fenntartásba kerül. Hasonló sorsra jutott már elsőként a budapesti Corvinus Egyetem, majd idén az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem.