Nagy lendülettel költekezik a kormány - alig van már fedezet

Ráomlik a NGM-re a korán elfogadott költségvetés: kormány sorra hozza azokat a határozatokat, amelyek szerint a szaktárcának egyik napról a másikra tízmilliárdokat kellene előteremtenie a semmiből. Mindeközben a tartalékból számolatlanul folyik a pénz "érdekesnek" tűnő kiadásokra.
Papp Zsolt, 2016. március 2. szerda, 14:20
Fotó: Napi.hu

Újabb 9 milliárd forintot vett ki a kormány a költségvetési tartalékból - így két hónap alatt a százmilliárdos tartalékból 28,4 milliárdot már elköltöttek. Mivel az államháztartási törvény előírása szerint a tartalék 40 százaléka használható fel az első félévben - és ezen az államháztartási törvény pénteken beterjesztett módosítása sem változtat -, így júliusig már csak 11,6 milliárd forint maradt. A tervezett módosítás viszont nem létező pénzek elköltést is lehetővé teszi, pontosabban akkor is lehet pénz ígérni a tartalékból, ha abban már nincs is.

Mindeközben a kormány tízmilliárdokat ígért el az elmúlt napokban: Palkovics László oktatási államtitkár az új Klik-vezető beiktatásán arról beszélt, hogy konszolidálják az oktatási mamut 17 milliárdos tartozását és még pluszban 21 milliárd forintot kap a közintézmény a működésre. A konszolidációra heteken belül sor kerülne - de azt a tartalékból már nem lehet fedezni.

NGM: Pénz lesz, módosítás nem
A kormány felelősséget vállal az oktatás finanszírozásáért, valamint biztosítja az intézményrendszer működéséhez szükséges többletforrásokat - közölte s Napi.hu-val az NGM. Az ezt szolgáló költségvetési technikák és mozgástér rendelkezésre állnak. Az idei költségvetési törvény módosítása jelenleg nincs napirenden.

Bármilyen technikával is történjen meg a források biztosítása, az a GDP 2,0 százalékában meghatározott hiánycél elérését nem befolyásolja, erre a gazdasági növekedés és a gazdaság fehérítése érdekében hozott kormányzati intézkedések eredményeként megnövekedett költségvetési bevételek jelentenek garanciát.

Sorra jelennek meg a kormányhatározatok, amelyek a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetését arra szólítják fel, hogy tízmilliárdokat kerítsen elő a költségvetésből - úgy, hogy erre nincs joga, hisz a költségvetés módosítása nem a NGM, nem is a kormány, hanem egyelőre még a parlament joga. A Klik 38 milliárd forintján túl további közel 70 milliárdot igényelne a kormány útprogramja, amire egyelőre nincs fedezet. További 12,15 milliárd kellene a 1956-os ünnepségekre, 15,6 milliárd a Testnevelési Egyetem új campusára, hatmilliárd forint a "Makovecz életmű gondozásra". Így borítékolható, hogy a tavaly júliusban elfogadott 2016-os költségvetés módosításáról szóló törvény heteken belül a parlament elé kerül - ami némileg árnyalhatja azokat a kormányzati értékeléseket, miszerint szerencsés döntés volt a 2016-os költségvetést fél évvel korábban elfogadni.

Miközben a Klik többletjuttatásra vár, a kormány költögeti a tartalékot: a múlt héten újabb 9 milliárd forintot vettek ki az alapból: egymilliárdot különítettek el a Miniszterelnökség budavári Karmelita-kolostorba költöztetése kapcsán az épület műkincsekkel való berendezéshez. A tervek szerint 20 milliárd forintos projekt keretében felújítják az épületet, ahova a miniszterelnöki stáb fog költözni.

További hárommilliárdot különített el a kormány az 1956-os forradalom 60 éves évfordulójának megünneplésre. A hét hónappal ezelőtt fixált költségvetési törvény egyetlen fillért sem különített el az évfordulós ünnepségekre, arról a kormány idén januárban határozott: idén 12,15 milliárdot, 2017-re 1,3 milliárdot költenek erre a célra.

A legnagyobb pénzt, 4,88 milliárd forintot a Szijjártó Péter vezette Külügyminisztérium szerezte meg a tartalékból, az összeg nagykövetségekkel kapcsolatos beruházásokra megy. A határozat nem részletezi, hogy pontosan miről van szó, így lehet szó követségek felújításáról, de valószínűbb, hogy új követségek megnyitását, épületvárlást, felújításokat fedezne ebből a külügy. Elvileg március elsejével nyitják meg az új-zélandi, a Fülöp-szigetek-i és a ghánai magyar nagykövetséget is.

A magyar állam a közelmúltban egy történelmi jelentőségű washingtoni épületet vásárolt 16,5 millió dollárért - írta az Index. A forintban 4,6 milliárdot érő házba vélhetően a magyar nagykövetséget költöztetik majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.03.02 20:25

@Minorkavidor: "békekölcsönt jegyeztetni a nyugdíjasokkal"

Jó ötlet...

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Minorkavidor, 2016.03.02 20:21

Ugyan már4

A pénzjegynyomda az ővék? Igen.
Az MNB tartalékai felett ők rendelkeznek? Igen.
Van még mit államosítani? Igen pl. a lakossági megtakarításokat, részvényeket.
Békekölcsönt is lehet jegyeztetni a közszférában vagy a nyugdíjasokkal kényszerrel? Igen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.03.02 18:46

Mi itt a gond?

dr. K(öteles) Kövér megmondta, hogy már át kell állnunk a rendeleti kormányzásra.

A Fidesz már régen magasról pök mindenre és úgy csinálja, ahogy neki tetszik.

Jog?

Az meg micsoda?

Majd mi (ki)csináljuk a jogot - és kész!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html